Najzdravšia potravina sveta - cesnak: Chráni pečeň, čistí steny ciev od odpadu a veľa ďalšieho!
Cesnak by rozhodne nemal byť nazývaný ako liek chudobných, pretože tento biely zázrak dokáže s telom každého človeka doslova divy.
Cesnak nesmie chýbať v žiadnej domácnosti, no ruku na srdce, koľkokrát si ho dáte „len tak“ preventívne? Liek chudobných, ako ho v minulosti nazývali v sebe skrýva množstvo telu prospešných látok, ktoré pomáhajú v boji proti rôznym chorobám, a tým sa, žiaľ, nevyhne väčšina z nás. Samozrejme, dôležitú úlohu zohráva kvalita cesnaku, lepší je slovenský ako ten čínsky, ktorý sa k nám dováža a toto sú jeho blahodarné účinky.
Pomáha v boji proti „bežným“ ochoreniam, poradí si aj s rakovinou
Vďaka obsahu látky alicín má cesnak všeobecne silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Zároveň je skvelým zdrojom vitamínu C, B1, B6, B12 či minerálov ako vápnik, železo, jód, zinok, draslík a sodík. Užívaním cesnaku na pravidelnej báze znižujeme tvorbu zlého cholesterolu a podporujeme tvorbu toho dobrého. Cesnak má však neuveriteľnú schopnosť čistiť steny ciev od usadenín 2,5krát viac, ako spomínaný dobrý cholesterol. Tento biely zázrak zlepšuje cirkuláciu krvi, uvoľňuje ju a čistí. Využíva sa pri liečbe chrípky, uvoľňuje kašeľ a pomáha tiež pri iných pľúcnych ochoreniach.
Cesnak však zďaleka nie je vhodný iba pre bežné vírusové choroby. Tento najzdravší liek sveta si poradí aj s niektorými druhmi rakoviny ako napríklad rakovina žalúdka, hrubého čreva, pažeráka či kože. Počas chemoterapie dokáže dostatočne chrániť pečeň. Protirakovinové účinky sa preukázali nielen u čerstvého cesnaku, ale aj pri sušenom či oleji z toho čerstvého. Pravidelné užívanie cesnaku tiež posilňuje činnosť srdca.
Cesnakový elixír s citrónom, ktorý vyčistí telo od usadenín
Hoci je cesnak nášmu telu prospešný, aj pri ňom treba dbať na správnu mieru. Každý organizmus reaguje inak a niekto znesie viac ako ten druhý. Denná odporúčaná dávka sú maximálne dva strúčiky, v prípade oslabenej imunity môžete výnimočne tri. Oveľa lepšou voľbou ale je, dávať si ho preventívne.
Dva stredne veľké citróny zbavené kôry a približne 6 stredne veľkých strúčikov cesnaku a 4dcl vody je všetko, čo budete potrebovať. Rozpučené strúčiky cesnaku dajte do hrnca a k nim pridajte aj predom umytý a ošúpaný citrón rozdelený na mesiačiky. Rozmixujte ponorným mixérom tak, aby vo výsledku z toho vznikla redšia kaša. V nej pravdepodobne zostanú maličké kúsky cesnaku alebo citrónu, tie sú však veľmi zdravé, takže ich odtiaľ nevyhadzujte. Môžete pridať aj kúsok zázvoru (veľkosti palca), ktorý do tohto horúceho nápoja zamieššate a necháte následne lúhovať. Potom odložte do chladničky. Tento cesnakovo-citrónový elixír sa nepije naraz, ale postupne ráno nalačno v podobe asi malého štamperlíka po dobu asi 30 dní.