Hrsť ovsených vločiek denne urobí s vaším telom zázraky: Toto sú ich benefity, o ktorých ste nevedeli
Ovsené vločky sú súčasťou nášho jedálnička, no mnohí ľudia si myslia, že aj tie umelo dochutené sú zdravé a fit. Pozrite sa, aké vločky sú tie správne a ako vplývajú na náš organizmus.
Nechutná, nevábna kaša. Takto si mnohí predstavujú ovsené vločky, ktoré sa tak všade odporúčajú. Druhý extrém je chutne vyzerajúca, voňavá, čokoládovo-vanilková hmota plná cukru - taká kaša je tvorená opekanými, ochutenými ovsenými vločkami. Bohužiaľ, opekané ovsené vločky nespĺňajú všetky výhody štandartných ovsených vločiek, pričom aj tie, pri troche úpravy, vám prinesú chutné a zdravé pôžitky z jedla. Pri pravidelnej konzumácii celozrnných ovsených vločiek dostanete do tela mnoho pozitívnych látok.
Prvou výhodou ovsených vločiek je vysoký obsah rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, vďaka obsahu ovsa v kaši. Rozdiel medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou je v tom, čo robia obe vlákniny v tele.
Hlavnou úlohou nerozpustnej vlákniny je, že robí stolicu ťažšou a urýchľuje jej priechod črevným systémom, pomalá uľaviť od zápchy. Rozpustná vláknina sa rozpustí v tráviacom trakte a vytvorí gél, ktorý na seba viaže niektoré látky, ako napríklad látky súvisiace s cholesterolom, čím sa znižuje vstrebávanie cholesterolu do krvného riečišťa.
Takže, vysoký obsah vlákniny nám zabezpečí lepšiu funkciu čriev a okrem toho, ovsené vločky majú mnoho ďalších pozitív:
1. Nízky obsah kalórií - 1 šálka ovsených vločiek obsahuje v sebe len 130kcal! A vďaka vlákniny ostávajú v žalúdku dlhšie a budete sa tak cítiť dlhšie sýti a tým budete pociťovať menší hlad a chute na sladké potraviny.
2. V malom množstve ovsená kaša poskytuje veľký objem hmoty, ktorá zasýti a zároveň v sebe obsahuje nepatrné množstvo tuku.
3. Stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovky. S vysokým obsahom vlákniny a komplexných sacharidov spomaľuje premenu celej tejto potraviny do jednoduchých cukrov. Vysoké množstvo horčíka zase napomáha k správnemu využitiu glukózy v tele a tým aj k regulácii sekrécie inzulínu.
4. Odstraňuje váš zlý cholesterol bez toho, aby to ovplyvnilo tvorbu vášho dobrého cholesterolu. Unikátna vláknina v ovsených vločkách - beta-glukán má blahodárneúčinky na hladinu zlého cholesterolu.
5. Vločky obsahujú v sebe lignín - chráni pred ochorením srdca a pred rakovinou. Ovsené vločky, rovnako ako mnohé iné celé zrná, obsahujú v sebe rastlinné lignany, ktoré sú prevedené do črevnej flóry do lignanov vhodných pre telo. Jeden z lignínov, entercolactone, pomáha ochrániť prsné žľazy od hormonálne závislých nádorov.
6. Obsahuje jedinečné antioxidanty prospešné pre srdcové choroby. Tieto antioxidanty zabraňujú voľným radikálom pred poškodením LDL cholesterolu, čím sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
7. Zvyšuje imunitnú odpoveď voči chorobám. Vďaka beta-lepku ovsené vločky pomáhajú neutrofilom pristupovať rýchlejšie k infekcii a tiež zvyšovať im schopnosť eliminovať rôzne baktérie.
8. Sú chutné a výživné - vďaka ovsu vločky obsahujú vysoké množstvo rôznych živín vrátane vitamínu E, zinku, selénu, medi, železa, mangána a horčíka. Chutia vynikajúco - najmä, ak si z nich urobíte kašu s madľovým mliekom a čerstvým ovocím.
9. Ovsené vločky sú ideálne na diétu a aj pri naberaní kvalitnej svalovej hmoty vďaka vysokému obsahu zložitých sacharidov, bielkovín a nízkemu množstvu tukov. Pri diétach sú vločky oceňované vďaka ich nízkemu glykemickému indexu.
Tip pre chutné palacinky z ovsených vločiek:
Suroviny:
1 celé vajce
2 bielka
75g ovsených vločiek
1 dávku vanilkového/čokoládového proteínu
Voda
Postup:
Všetko pekne zmiešame v mixéri do hustej, ale tekutej zmesi. Pridáme vodu, pokiaľ sa nám to zdá málo napenené, prípadne veľmi husté. Potom pracujeme hneď so zmesou ako s klasickou zmesou na palacinky. Panvicu nemusíme vôbec naolejovať, ani nebude potrebný tuk na vymastenie. Zmes pravidelne vymešiavame, aby obsah bol dostatočne hustý. Z tejto zmesi vám vyjdú asi 3-4 kusy palaciniek. Na hotovú palacinku môžete použiť ako náplň krém z kakaa, tvarohu, trocha vody a stévie.
Dobrú chuť!