Presunúť na hlavný obsah

Liečivá sila potravín podľa piatich elementov zdravia

Elementy zdravia

Určovanie nerovnováhy v tele na základe Piatich elementov pochádza z tradičnej čínskej medicíny. Je krokom vpred pri charakterizovaní jedinečnosti človeka na základe vnútorných orgánov, jednotlivých častí tela a jeho emócií v súlade so životným prostredím.

1. element DREVO – pečeň, žlčník, tkanivá

posilňujúce potraviny - špalda, pšenica, raž, mungo, sója

zelenina - kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel, aj ružičkový
tepelná úprava - naparovanie
chuť a farba - viac kyslá; zelená

2. element OHEŇ – srdce, tenké črevo, cievy

posilňujúce potraviny - pohánka v kombinácii s kukuricou, červená šošovica
zelenina - cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
tepelná úprava - nasucho praženie
chuť a farba - jemne horká; červená

3. element ZEM – žalúdok, slinivka, slezina, svaly

posilňujúce potraviny – pšeno, ovos, žltý hrach
zelenina - dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol
tepelná úprava - kratšie varenie do 10min.
chuť a farba - sladká; žltá

4. element KOV – pľúca, hrubé črevo, pokožka

posilňujúce potraviny - ryža naturálna, jačmeň, biela fazuľa 
zelenina - zeler, petržlen, daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka
tepelná úprava - dlhšie varenie nad 10min.
chuť a farba - pikantná; bledomodrá až biela

5. element VODA – obličky, močový mechúr, kosti

posilňujúce potraviny – pohánka, tmavá fazuľa, azuki fazuľa
zelenina - mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky
tepelná úprava - pečenie
chuť a farba - jemne slaná; tmavá až čierna

Jednotlivé elementy sa navzájom ovplyvňujú a tieto interakcie boli zaradené do dvoch cyklov. Prvý je tzv. Cyklus vzniku a druhý Cyklus kontroly alebo zániku.

Cyklus vzniku:

Drevo zhorí na výrobu Ohňa, ktorého popol sa rozloží do Zeme, v ktorej vznikajú Kovy a tie následne obohacujú Vodu, ktorá zavlažuje stromy (Drevo).

Cyklus kontroly alebo zániku:

Drevo sa dá preseknúť Kovom, Oheň sa dá uhasiť Vodou, Zem je poprepájaná Drevom, Kov sa dá roztaviť Ohňom, Voda preniká do Zeme a je v nej obsiahnutá.
 
Tento cyklus vysvetľuje ako medzi sebou jednotlivé elementy navzájom komunikujú. Ak je všetko v rovnováhe, tak sa jednotlivé orgány navzájom vyživujú a podporujú. Ak však napríklad jeden z orgánov začne pracovať hyperaktívne, namiesto vyživovania orgánu – elementu, ho buď napadne, blokuje alebo ovláda. Napríklad obličky, ktoré spôsobujú nadmerné zadržiavanie vody, môžu oslabiť srdce (Voda môže uhasiť Oheň).

Teraz vidíme, ako pôsobia obilniny, strukoviny, zeleniny, dokonca aj tepelná úprava, chute a farby energeticky na naše orgány a tým na celé naše telo. Takže, ak niekto preferuje určité potraviny, chute alebo farby, tak to znamená, že má daný element oslabený a mal by sa o neho starať. Vtedy je dobré prestať daný element zaťažovať nekvalitnou stravou a nahradiť ju kvalitnými potravinami podľa piatich elementov. Daný element zosilnie, nastane rovnováha medzi jednotlivými elementami, energie v organizme začnú prúdiť a my sa budeme cítiť zdraví a vitálni. 

To, že ideme správnou cestou sa odrazí v každej našej činnosti. Budeme ľahšie a efektívnejšie zvládať akúkoľvek činnosť, budeme plní energie a lásky k životu, čo sa následne odrazí na našom výzore. Ľudia, ktorí takto žijú, vyzerajú o 10 až 20 rokov mladšie, sú výkonnejší a šťastnejší ako ich rovesníci. A toto je moc liečivej sily potravín podľa piatich elementov.