10 druhov zápachu mäsa, ktoré napovedajú viac, ako si myslíte: Takto rozpoznáte kvalitu
V období leta sú mäsové výrobky obzvlášť centrom pozornosti. Stačí malé zaváhanie a môžete si pokazeným sústom privodiť zdravotné ťažkosti. Pozrite si, podľa čoho viete rozoznať kvalitu mäsa.
Mäsové výrobky sú jednými z najcitlivejších produktov v oblasti stravovania. Mali by podliehať prísnym kontrolám, no čoraz viac vyplávalo na povrch, že to tak nie je. Pripravili sme preto pre vás stručný návod toho, ako rozpoznať kvalitu mäsa podľa čuchu. Mimochodom, muži údajne nemajú vyvinutý čuch do takej miery ako ženy, takže dámy-gazdiné, buďte v strehu v tom, čo kupujete a tiež počas prípravy, ale aj konzumácie jedla. Mäso sa totiž vždy správa inak:
10 druhov zápachu mäsa, ktoré vám o jeho kvalite prezradí viac:
1. Hovädzie mäso je jedno z najdrahších a chuť čerstvého kvalitného mäsa sa vyznačuje mierne sladkou až mliečnou vôňou. Nekvalitné nemusí byť hneď extra kyslé, no náznak kyslosti rozoznateľný čuchom tam rozhodne je.
2. Vôňa bravčového mäsa je prirodzená, normálna a nie príliš výrazná. Ak cítite nakyslý a usadený zápach, radšej to neriskujte. Nepomôže ani orezanie na pohľad nepríťažlivého kúska, kaz sa vo vnútri rozširuje do celého mäsa.
3. Čerstvá hydina by mala byť absolútne bez zápachu alebo teda vône. Ak cítite vlhosť, mäso je napustené vodou a môže rýchlo zoxidovať a pokaziť sa. Pokiaľ ho kupujete mrazené alebo chladené, odhaliť tento problém môže byť náročnejšie.
4. Pokiaľ si to chcete uľahčiť a kupujete priamo marínované mäso, musíte rátať s tým, že môže ísť o podvod. Nekvalitné mäso prekryté výraznejšou chuťou v podobe korenín nie je na našom trhu žiadnou raritou.
5. Čerstvé kura vám nemusí na prvý čuch smrdieť. Po príprave sa však môže stať, že cítiť zápach mäsa od kosti. Je to spôsobené tým, čím sú kuratá vykrmované, a to najmä v súvislosti so sójou (chované v uzavretých chovoch).
6. Vôňu kurčaťa si môžete pokaziť aj ohrievaním v mikrovlnnej rúre. Práve to má na svedomí vyvolanie nepríjemného zápachu a v konečnom dôsledku aj chuti, pri ktorej možno spozorovať mdlosť a nevýraznosť chuti, ako keby ste jedli dvojdňové mäso.
7. Voľná šunka, ktorá nie je vákuovaná, by sa mala zjesť hneď v ten deň, ako ju kúpite. Obsahuje vodu a v styku so vzduchom môže zoxidovať. Ak tak neurobíte, môže sa vám zdať šunka vlhká a nakyslá. Ak ju ovoniate hneď pri kúpe, tak aspoň zistíte, či je šunka nakrájaná v ten deň alebo z predošlého dňa.
8. Mleté mäso by ste mali kupovať priamo pomleté pred vašimi očami. Toto mäso je počas letných dní mimoriadne náchylné na pokazenie. Jeho kvalitu viete rozoznať aj čuchom a to jednoducho – pokiaľ z neho cítiť „čínsku polievku“ alebo „sóju“, takéto mäso je dochutené stabilizátormi, soľou či antioxidantmi.
9. Obľúbené krevety v našich končinách nechutia tak, ako keď si ich dáte pri mori. Veľakrát ide o nižšiu triedu, ktorá je odchovaná v kalnej vode v ázijských krajinách. Ich vôňa sa nedá rozoznať, keď sú zamrazené, no akonáhle ich pripravíte na prírodno (bez aromatického korenia) vidieť rozdiel.
10. Ryby patria k najrýchlejšie kaziacim sa potravinám. Takisto je to spôsobené výrazným zastúpením vody. Čerstvá ryba má výrazný charakteristický zápach, pokazená má doslova hnilobný a ťažký.