Presunúť na hlavný obsah

5 potravín, ktoré by ste za žiadnu cenu nemali ohrievať v mikrovlnke: Tieto patria na sporák!

Zdravie a relax

Na tému mikrovlnných rúr sa toho popísalo až až. O ich škodlivosti sa vedú siahodlhé polemiky, no je dokázané, že týchto päť potravín by ste do mikrovlnky naozaj nemali vkladať.

Či už sa vám to páči alebo nie, bolo dokázané, že mikrovlnami ožiarené potraviny prispievajú k zlyhávaniu lymfatického systému, oberajú telo o schopnosť brániť sa rakovinovým nádorom a ich konzumácia vedie k postupnému rozpadu zažívacieho a vylučovacieho systému.  Štúdia ruských vedcov publikovaná v Atlanti Raising Educational Centre v Oregone, vás doslova šokuje. Vedci potraviny v mikrovlnke pri teste neožarovali viac ako je potrebné na úpravu stravy zahriatím, roztopením alebo varením.

Ktoré potraviny by sa mikrovlnke mali oblúkom vyhýbať?

Mlieko

Mnohé mamičky robia tú chybu, že svojim deťom ohrievajú mlieko a rôzne kašičky v snahe rýchlo pripraviť jedlo, práve v mikrovlnke. Je to síce rýchly spôsob, no oberá mlieko o všetky vitamíny a zdraviu prospešné látky. Ohrievanie mlieka dokonca premieňa niektoré jeho amínové kyseliny na karcinogény.

Ovocie

Ak chcete rýchlo rozmraziť ovocie na koláč, zadržte. V mikrovlnke tento proces urýchlite, no ovocie nebude chutiť tak, ako keby ste mu dali čas, a nechali ho rozmraziť v mise na kuchynskej linke. Trvá to síce niekoľkonásobne dlhšie, no je to oveľa zdravšie. Rozmrazovanie ovocia v mikrovlnnej rúre spôsobuje premenu frakcií glukózidázy a galaktózidázy na karcinogény.

Mäso

Z jeho rozmrazovania, ohrievania a pečenia by ste mali mikrovlnku jednoznačne vynechať. To, že ohriatie a tepelná úprava vám nepôjde tak dobre, ako na obyčajnom sporáku či v rúre, je jedna vec. Okrem iného sa v ňom však tvoria D-nitrosodienthanolamíny - rakovinotvorné bunky.

Zelenina

Možno by ste to nepovedali, no aj obyčajná zelenina do mikrovlnky nepatrí. Či už ide o surovú, varenú alebo mrazenú, použite radšej gril alebo sporák. Prečo? Rastlinné alkaloidy sa vplyvom žiarenia menia na nebezpečné a toxické látky. Dokonca za enormne krátky čas!

Strukoviny, obilniny a orechy

Ak na ich prípravu používate mikrovlnku, oberáte vaše telo o akúkoľvek výživu, ktoré by mu mohli poskytnúť. Za to však telu pripravíte poriadnu dávku nebezpečných voľných radikálov!