Presunúť na hlavný obsah

Nový rok v ázijskom štýle

Recepty

Čo tak prekvapiť hostí drobnými ázijskými špecialitami? Inšpirujte sa silvestrovskými receptami šéfkuchára roka 2008 Jaroslava Žídka.

Suši

rôzne druhy čerstvých rýb zelenina 0,4 l ryže na suši, nišiki alebo hikari 0,4 l 0,5 l vody 4 kusy riasy yaki nor 2 PL chrenu wasabi (pasta alebo prášok) marinovaný zázvor - podľa chuti

Na suši-zu:

Octový nálev na suši ryžu 0,3 l ryžového octa 160 g cukru krupica 60 g soli 1 g morskej riasy kombu 3 ČL sójovej omáčky kikkoman 2 ČL šťavy z limety

Do hrnca dáme všetky ingrediencie okrem limetky a na veľmi miernom ohni rozpustíme cukor a soľ. Ocot nesmie prevrieť! Na koniec vyžmýkame limetku a necháme vychladnúť. Na 0,4 l surovej ryže použijeme 65 ml nálevu. Zvyšný nálev uchováme na neskoršie použitie. Medzitým, ako chladne nálev, uvaríme ryžu. Ryža: Ryžu dáme do širokého sita a niekoľkokrát prepláchneme pod tečúcou studenou vodou, kým nebude odtekať takmer číra voda. Necháme dôkladne odkvapkať. Ryžu a vodu dáme do hrnca, privedieme do varu a varíme neprikryté 2 až 3 minúty za stáleho miešania na prudkom ohni. Potom hrniec prikryjeme a varíme na veľmi miernom ohni ďalších 3 až 5 minút. Ryžu odstavíme a necháme ešte asi 10 minút dôjsť. Potom ryžu vyklopíme do pekáča a pokropíme nálevom. Pri otvorenom okne dôkladne, ale opatrne premiešavame, kým ryža nevychladne do izbovej teploty. Ryža na suši nesmie byť úplne studená.

Na suši maki:

Príprava suši maki(teda suši ryže zabalenej do morskej riasy nori s ľubovoľnou náplňou): Na stôl si pripravíme misku s vodou a pár kvapkami octu, v ktorej si budeme oplachovať ruky, aby sa ryža nelepila. Na bambusovú podložku položíme morskú riasu - lesklou stranou dolu a na matnejšiu stranu riasy rovnomerne nanesieme ryžu do šírky asi pol centimetra do dvoch tretín riasy. Na hornej pozdĺžnej strane necháme asi 1 - 2 cm voľného miesta, kam sa ryža pri balení roztiahne. Na prst si naberieme trochu wasabi a potrieme ním v tenkom pásiku ryžu. Potom na ňu kladieme suroviny podľa fantázie, napríklad kúsok tuniaka, mrkvy, uhorky. Potom suši pomocou bambusovej podložky zrolujeme. Voľný koniec riasy potrieme vodou, aby sa prilepila a rolka sa nerozbaľovala. Pri porciovaní suši odrežeme okraje tak, aby bol minimálny odpad a rez bol rovný. Príprava suši nigiri: Asi 50 g ryže vezmeme do navlhčenej ruky a jednou rukou vytvarujeme valček. Druhou rukou valček potrieme wasabi a navrch položíme plátok ryby alebo tofu. Ryby krájame na tenké plátky približne 7x2,5 cm tak, aby ryba zakryla celú vrchnú časť ryže.

Foto: Photos.com