Presunúť na hlavný obsah

Ryby - chuť a zdravie na tanieri

Recepty

Nie je to až tak dávno, keď oznámenie “na obed bude ryba“ znamenalo, že si takmer určite pochutnáte na vyprážanom filé. Alebo v lepšom prípade na pstruhovi, kaprovi či sumcovi.

Žraločie mäso, krevety, homár či langusty sa na nedeľnom ani inom stole bežných ľudí neobjavovali. A, povedzme si úprimne, mnohým ľuďom ani veľmi nechýbali.

Slováci si ako obyvatelia vnútrozemskej krajiny vzťah k morským plodom pestujú postupne. Nie každého láka napríklad predstava surovej ryby v suši alebo sašimi. Časy sa však postupne menia a čím ďalej tým viac si aj laickí kuchári trúfajú na prípravu podobných pochúťok – nielen, že potešia vaše chuťové poháriky, zároveň sú aj zdravé.
Morské ryby a plody nájdete dnes v mraziarenskom boxe alebo v akváriách v každom hypermarkete.
Potešiteľným faktom je aj ich cenová dostupnosť. To však samozrejme neznamená, že máme zabudnúť na naše riečne ryby. Veď dobre pripravený úhor alebo pstruh je lahôdkou.

Tí odvážnejší určite neohrdnú ani riečnymi rybami, patriacimi medzi delikatesy, akými sú sumec, šťuka, zubáč či ostriež.
Dobrú chuť a pozor na kostičky.

Steak z tuniaka s tatárskym ratatouille

Potrebujeme:

200 g tuniaka
30 g paradajok
30 g cukety
30 g baklažánu
15 g cesnaku
20 g nastrúhaného parmezánu
15 ml olivového oleja
40 ml smotany na varenie
30 g syru čedar zemiak
soľ, tymian, čierne korenie

Postup:

Paradajky, cuketu a baklažán nakrájame nadrobno, opražíme a pridáme parmezán. Túto zmes preložíme do vežovitej formičky a dáme na 10 minút piecť pri teplote 180 oC.
Zemiak nakrájame na plátky, naložíme ho do smotany, pridáme soľ, korenie, tymian, naložíme do formy, navrch nastrúhame syr čedar a necháme zapiecť 25 minút pri teplote 180 oC.
Steak opražíme na panvici zo všetkých strán pol minúty a potom dáme na 8 minút do rúry s teplotou 180 oC. Steak naservírujeme na tanier do vežovitej formy, k tomu priložíme zemiakový gratin taktiež upravený do vežovitej formy a tatárske ratatouille, ktoré sme vybrali z formy.

Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc, Pravda