Presunúť na hlavný obsah

Francúzi si vedia jedlo vychutnať

Bývanie

S Francúzskom sa azda každému spája skvelá kuchyňa a vyhlásené vína. A táto predstava má svoje opodstatnenie.

Francúzi sú známi gurmáni, ktorí dobré jedlo vedia naozaj oceniť. A pritom nemusí ísť ani o zložito pripravované delikatesy. Rovnako si vychutnávajú aj chrumkavé francúzske bagety, delikátne syry a čašu vína.

Francúzska kuchyňa je pestrá a využíva sa v nej množstvo ingrediencií. Často sa v nej využíva zelenina, rôzne druhy mäsa, ale aj morských plodov. F

rancúzskej gazdinke nesmie v kuchyni nikdy chýbať vajíčko. Využíva sa pri príprave mnohých jedál, koniec koncov, stačí si spomenúť na skvelé francúzske omelety. V krajine galského kohúta radi a často servírujú k jedlám rôzne omáčky, ktoré zvýraznia a doplnia chuť jedla .

Okrem rôznych zaujímavých receptov z francúzskej kuchyne by stál za vyskúšanie aj spôsob stolovania. Na obed si nezriedka vyčlenia aj dve hodiny. Doprajú si pritom minimálne tri chody. Jedia pomaly a vychutnávajú každé sústo. Neprejedia sa a zároveň tak podporujú svoje trávenie.
Ako tretí chod im poslúži nielen dezert, alebo aj ovocie alebo syr. Hostiteľ zväčša ponúkne všetky tri možnosti a nechá svojich hostí, aby si vybrali, ktorú možnosť uprednostnia. K jedlu samozrejme patrí dobré víno. Pri jeho výbere sa nehanbite požiadať o radu odborníka – či už v reštaurácii alebo v obchode.

Rukolový šalát

Salade verte avec
suroviny na 10 porcií
600 g rukoly
200 g listového šalátu
230 g pomarančov
120 g vlašských orechov
250 g baklažánu
142 g čiernych olív
142 g zelených olív
80 g hrášku baby
50 g cukru
100 ml olivového oleja
2 g soli
2 g korenia mletého
100 g citrónu
20 g cesnaku

Umyté a osušené listy šalátu a rukoly premiešame v miske s pomarančovo-citrónovým dressingom, pridáme opečené vlašské orechy a grilované plátky baklažánu.
Pred servírovaním pridáme do šalátu prelisovaný cesnak, ozdobíme pomarančovými mesiačikmi a mladým hráškom.

Pripravil: Juraj Michalič
Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu