Potraviny zamrazujte správne
Odborníci tvrdia, že mrazenie len veľmi málo ovplyvňuje obsah živín v potravinách.
Mrazenie nahradilo viac postupov pri konzervovaní a uchovávaní jedál. Napríklad ovocie zamrazujeme namiesto zavárania, bylinky namiesto sušenia, huby namiesto konzervácie v soli. Podľa odborníkov mrazenie len minimálne ovplyvňuje obsah živín v potravinách. Ale len v prípade, že ich zmrazujeme správne a v pravý čas.
Aký postup je vhodný
Roztriedenie, preprava a distribúcia čerstvého ovocia trvá niekedy viac dní a už vtedy sa z potravín vytrácajú minerály a vitamíny. Odhaduje sa, že sa z nich vytratí až 15 percent z pôvodného obsahu vitamínu C. Mrazenie však neovplyvňuje vitamín A a D a minerály, ktoré sa v najväčšom množstve nachádzajú v mäse, rybách alebo hydine V zelenine sa nachádza 80 až 90 percent vody. Čím je podiel vody väčší, tým je zelenina citlivejšia na zmrazovanie.
Niektoré druhy ovocia a zeleniny však treba pred mrazením ponoriť na krátky čas do vriacej vody, aby sa utlmili enzýmy a kvasinky, ktoré by ich pokazili aj v mrazničke. Je to napríklad zelená fazuľka, hrášok, karfiol... Niektoré potraviny sa nedajú dobre mraziť, pretože celkom stratia tvar.
Do mrazničky však dávame aj mrazenú zeleninu a rôzne mrazené jedlá, ktoré kúpime v obchode. Najlepším spôsobom, ako nezničiť dobré, čo v nich zostalo, je kúpiť ich v obchode tesne pred zaplatením v pokladnici, v špeciálnych nákupných taškách na uchovávanie chladu ich čo najrýchlejšie prepraviť domov a dať do mrazničky.
"Som zamestnaná žena, takže používam mrazené polotovary s úplnou samozrejmosťou," dodáva k tomu Erika Olšanská, ktorá pracuje ako manažérka vo veľkom bratislavskom hoteli. "No musím sa priznať, že je to predovšetkým záloha pre všetky prípady, keď nestíham nakúpiť.
Rôzne počty hviezdičiek
Počet hviezdičiek na mrazničkách a chladničkách s mraziacim boxom informuje, pri akej teplote v nich budú potraviny skladované. Jedna hviezdička znamená –6°C, s každou ďalšou hviezdičkou teplota o 6°C klesá. Pri teplote –6 až –12°C je možné skladovať potraviny len niekoľko týždňov. Pre dlhodobé uskladnenie sú vhodné mrazničky alebo mraziace boxy s minimálne troma hviezdičkami. V prípade, že má spotrebič štyri hviezdičky, znamená to, že bezpečne dokáže zmraziť aj čerstvé pokrmy. Mrazničky a chladničky s mraziacim boxom s počtom hviezdičiek tri a menej mrazia len dopredu zmrazené potraviny.
Zdroj: Jana Véghová pre Pravdu
Do mrazničky preto radšej nedávajte listovú zeleninu, mäkké ovocie a huby. A keď, tak v osobitných nádobách alebo vrecúškach. Potraviny s vyšším obsahom tuku, ako je smotana a niektoré omáčky, zas do seba nasajú vodu, a keď ich rozmrazíte, majú celkom inú konzistenciu.
Obyčajne tam uchovávam kuracie prsia a predovšetkým mrazenú zeleninu. Tú je možné pridať k akémukoľvek jedlu. Keď varím, a priznávam, že rada, tak väčšinou z čerstvých surovín. Nepotrebujem k tomu polotovary, skôr ma poteší, keď si jedlo pre seba a partnera pripravím sama. Nielen preto, že som zástankyňou zdravého stravovania a prečítala som množstvo článkov o nutričných hodnotách potravín, znehodnocovaní potravín nesprávnym zmrazovaním a rozmrazovaním, množení mikroorganizmov a podobne. Ale najmä preto, že čerstvo pripravené nám skutočne lepšie chutí. A pre mňa zároveň toto kuchárčenie znamená relax, a nie prácu. Asi by som mala dodať, že v mrazáku u nás určite nájdete zmrzlinu! Netýka sa to varenia, ale bez nej by som našu mrazničku nepovažovala za plne využitú."
"Uvádza sa v kilogramoch za 24 hodín a poukazuje na to, koľko kilogramov potravín je mraznička schopná v priebehu dňa zmraziť. Ďalšou podstatnou vlastnosťou je odolnosť proti výpadku prúdu. Uvádza, ako dlho si mraznička bez prívodu elektrického prúdu zachová optimálnu teplotu a vďaka nej bezchybnosť uskladnených potravín."
Foto: Shutterstock