Presunúť na hlavný obsah

Valentínske menu

Recepty

Či už veríte, že láska ide cez žalúdok, alebo nie, vyskúšajte na Valentína jedlá, ktoré nevaríte každý deň.

Prekvapte svoju lásku jedlom, do ktorého sa zamiluje!

Pre vás ho pripravil Branislav Križan, šéfkuchár hotela Matyšák v Bratislave.

Prepelička pre Svetlanu
4 porcie

2 prepelice 100 g kuracích pŕs soľ korenie
100 g šalátu frisée
50 g rukoly
balzamikový ocot- podľa chuti
tekvicový olej - podľa chuti
50 g píniových orieškov
0,05 dl šľahačky 33%
40 g kávy brandy Matyšák - podľa chuti
1 vajce
20 g parmezánu
1 dl oleja z vlašských orechov

Postup:
Prepeličku čiastočne vykostíme, osolíme, okoreníme.
Pripravíme si plnku do prepeličky: Kuracie prsia rozmixujeme, pridáme šľahačku, soľ, brandy Matyšák. Kuraciu plnku natrieme na vykostenú prepeličku, pridáme pár lístkov rukoly a zvinieme do valčeka, stiahneme fóliou a alobalom. Pečieme v rúre pri teplote 130° 9 minút.
Kávu opražíme na panvici, podlejeme olejom z vlašských orechov a 10-15 minut lúhujeme a potom precedíme cez plátno. Šaláty umyjeme, natrháme, osolíme, okoreníme, pridáme tekvicový olej, balzamikový ocot a pridáme precedený kávovo-orechový extrakt.

 

Chrbát z daniela
v chlebovej kruste na zelerovom pyré s ružičkovým kelom
4 porcie

600 g chrbta z daniela
150 g kuracích pŕs
2 dl smotany na šľahanie
soľ
korenie
2 vajcia
brandy Matyšák - podľa chuti 4 plátky bieleho chleba (tramezzino)
150 g zeleru
100 g zemiakov
100 g ružičkového kelu
muškátový orech
kryštálový cukor
maslo
základná hnedá divinová omáčka
červené víno

Postup:
Chrbát z daniela opracujeme a nakrájame na rovnaké, 150-gramové porcie, ktoré osolíme a okoreníme.
Z kuracích pŕs pripravíme fáš, a to tak, že ich dáme do mixéru, pridáme soľ, korenie, šľahačku, brandy a vymixujeme na jemný krém. Chlieb tramezzino nakrájame podľa veľkosti mäsa, natrieme ho kuracím fášom a zabalíme chrbát. Rolky opečieme na troche oleja a dáme dopiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi na 15 minút.
Zeler a zemiaky očistíme a dáme variť do osolenej vody. Po dovarení pripravíme pyré so šľahačkou a muškátovým orechom. Ružičkový kel oblanšírujeme, rozdelíme na lístky, ktoré zarestujeme s cukrom a maslom. Základnú divinovú omáčku pripravíme z divinových kostí, koreňovej zeleniny a červeného vína. Všetko pekne ozdobíme a servírujeme.

 

Marinované jahody s balzamikovým octom

4 porcie

400 g jahôd
cukor - podľa chuti
balzamikový ocot - podľa chuti
1 viazanička mäty
čerstvá vanilka
200 g mascarpone
1 dl šľahačky vanilkový cukor - podľa chuti

Postup:
Jahody umyjeme, prekrojíme na polovicu, ocukríme, prelejeme balzamikom a necháme 2 hodiny odstáť.
Mascarpone vyšľaháme s čerstvou vanilkou, pridáme vanilkový cukor, šľahačku a vyšľaháme jemný krém. Pri servírovaní všetko uložíme na tanier, prelejeme jahodovo-balzamikovou šťavou, posypeme nasekanou mätou a dozdobíme.

 

Lievance so šípkovým džemom

 4 porcie

300 g hladkej múky
0,6 l mlieka
3 vajcia
soľ
cukor
kvasnice
šípkový džem - podľa chuti
tvaroh - podľa chuti
ovocie na zdobenie

Postup:
Vajcia vyšľaháme, pridáme mlieko, cukor, štipku soli, hladkú múku a vyšľaháme polotekuté cesto, do ktorého pridáme kvasnice a necháme postáť na teplom mieste.
Panvicu na lievance si nahrejeme a upečieme lievance.Tvaroh vymiešame s cukrom, prípadne aj so škoricou (podľa chuti). Lievance natrieme šípkovým džemom, tvarohom, dozdobíme ovocím, ocukríme a podávame.

Zdroj: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Foto: Marek Velček