Na fašiangy nechýbajú zabíjačkové špeciality ani sladkosti
Fašiangami nazývame čas od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou.
Na hospodárstvach bývalo voľnejšie obdobie, nebolo treba až toľko pracovať – polia boli pokryté snehom a príroda spala.
Fašiangy sú časom zábav, karnevalových masiek a dobrého jedla. Pred začatím štyridsaťdňového pôstu si treba predsa poriadne užiť života a svetských radostí, ktoré prináša. A k tomu patrí okrem tanca, hudby a dobrej nálady aj chutné jedlo.
Kedysi sa na fašiangy tradične ponúkali fánky alebo vyprážané šišky. Keďže v tomto období sa konali aj zabíjačky, obľúbeným pohostením boli aj mäsové výrobky. Huspenina či slaninka s klobáskou mali na fašiangovom menu svoje pevné miesto.
Okrem klasických fašiangových pochúťok sa často pripravovali aj svadobné koláče a ďalšie dobroty na slávnostný stôl mladomanželov. Fašiangy sú totiž nielen časom karnevalov, ale aj svadieb.
Veselé obdobie fašiangov vrcholí v utorok pred Popolcovou stredou bujarými oslavami a pochovávaním basy na znak nadchádzajúceho pôstu. Po tejto oslave nastane obdobie skromnosti v správaní aj v jedle. Hoci dnes sa už tradície najmä v mestách natoľko nedodržujú, fašiangové pochúťky si určite rád vychutná nejeden milovník dobrého jedla.
Preto neváhajte a pripravte pre vašich hostí stôl plný rôznych fašiangových dobrôt.
Pečené bravčové mäso
Postup:
Ak je na mäse aj koža, nakrojíme ju na štvorčeky.
Do pekáča vložíme na hrubé kolieska pokrájanú očistenú cibuľu, 2 - 3 strúčiky prekrojeného cesnaku, mäso položíme kožou dolu a pomaly pečieme 1 - 1,5 hodiny.
Počas pečenia výpek dolievame teplou vodou a mäso polievame výpekom. Mäso raz obrátime. Keď je mäso mäkké, zapečieme ho do červena.
Upečené mäso z pekáča vyberieme, pokrájame a cesnak odstránime. Výpek z pekáča nožom zoškrabeme, ak treba, dolejeme vodou, prevaríme, precedíme a pokrájané mäso na tanieri podlejeme šťavou.
Ak máme radi hustejšiu šťavu, výpek z mäsa zahustíme múkou, pridáme rajčiakový pretlak, chvíľu miešame a restujeme, potom dolejeme horúcu vodu a varíme, kým tuk nevystúpi na povrch. Šťavu precedíme. Pečené mäso podávame s dusenou kapustou a knedľou.
Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Pripravil: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu