Presunúť na hlavný obsah

Šišky - sladké fašiangové dobroty

Recepty

Hoci sa fašiangové tradície vytrácajú, zachovávajú sa aspoň v našich kuchyniach. Členovia vašej rodiny iste ocenia, ak pripravíte šišky, ktoré patria k tomuto obdobiu.

 

Potrebujeme:

0,5 kg polohrubej múky
4 dkg práškového cukru
2 vaječné bielky
5 dkg rozpusteného masla
2 PL rumu 2 dkg kvasníc
teplé mlieko

Postup:

Cesto spracujeme a necháme vykysnúť. Po prvom vykysnutí vmiešame do cesta vyšľahané bielky a necháme znovu kysnúť.
Potom cesto na doske roztiahneme, nevaľkáme.
Hrnčekom vykrajujeme šišky do stredu urobíme dierku alebo priehlbinku.

Pečieme v horúcom oleji.
Najprv na jednej strane pod pokrievkou a po otočení pri zníženom plameni bez pokrievky.

Recept: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu