Šišky - sladké fašiangové dobroty
Hoci sa fašiangové tradície vytrácajú, zachovávajú sa aspoň v našich kuchyniach. Členovia vašej rodiny iste ocenia, ak pripravíte šišky, ktoré patria k tomuto obdobiu.
Potrebujeme:
0,5 kg polohrubej múky
4 dkg práškového cukru
2 vaječné bielky
5 dkg rozpusteného masla
2 PL rumu 2 dkg kvasníc
teplé mlieko
Postup:
Cesto spracujeme a necháme vykysnúť. Po prvom vykysnutí vmiešame do cesta vyšľahané bielky a necháme znovu kysnúť.
Potom cesto na doske roztiahneme, nevaľkáme.
Hrnčekom vykrajujeme šišky do stredu urobíme dierku alebo priehlbinku.
Pečieme v horúcom oleji.
Najprv na jednej strane pod pokrievkou a po otočení pri zníženom plameni bez pokrievky.
Recept: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu