Škvarkové pagáče upečte do zlatista
Do zlatista upečené škvarkové pagáče sú vizitkou dobrej gazdinky. Vyskúšajte ich so sezamom alebo s rascou.
600 g hladkej múky
1 kyslá smotana
300 g pomletých škvariek
1 vajce a 2 žĺtky
soľ
trocha oleja
mlieko podľa potreby
kocka kvasníc
trocha cukru
sezam, rasca
Foto: Ivan Majerský
1 kyslá smotana
300 g pomletých škvariek
1 vajce a 2 žĺtky
soľ
trocha oleja
mlieko podľa potreby
kocka kvasníc
trocha cukru
sezam, rasca
Postup:
Z mlieka a kvasníc urobíme kvások a necháme vykysnúť.
Z kvásku, 2 žĺtkov, oleja a múky spracujeme cesto a prikryté necháme kysnúť asi 1 hodinu.
Cesto na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme, natrieme škvarkami a trochu posolíme.
Preložíme ako lístkové, prikryjeme čistou utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Znova vyvaľkáme, preložíme ako predtým a znova necháme 20 minút odpočívať. Tretíkrát vyvaľkáme a formičkou vykrajujeme kolieska, ukladáme ich na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom alebo rascou.
Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.
Recept: Juraj Michalič pre PravduFoto: Ivan Majerský