Presunúť na hlavný obsah

Škvarkové pagáče upečte do zlatista

Recepty

Do zlatista upečené škvarkové pagáče sú vizitkou dobrej gazdinky. Vyskúšajte ich so sezamom alebo s rascou.

600 g hladkej múky
1 kyslá smotana
300 g pomletých škvariek
1 vajce a 2 žĺtky
soľ
trocha oleja
mlieko podľa potreby
kocka kvasníc
trocha cukru
sezam, rasca

Postup:

Z mlieka a kvasníc urobíme kvások a necháme vykysnúť.

Z kvásku, 2 žĺtkov, oleja a múky spracujeme cesto a prikryté necháme kysnúť asi 1 hodinu.
Cesto na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme, natrieme škvarkami a trochu posolíme.

Preložíme ako lístkové, prikryjeme čistou utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Znova vyvaľkáme, preložíme ako predtým a znova necháme 20 minút odpočívať. Tretíkrát vyvaľkáme a formičkou vykrajujeme kolieska, ukladáme ich na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamom alebo rascou.

Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatista.

Recept: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský