Sladkému pokušeniu odolá málokto
Vianoce sú už ďaleko za nami a vy ste opäť dostali maškrtnú slinu? Zabudnite na overené recepty a vyskúšajte niečo nové. Veď o chvíľu je tu sviatok všetkých Jozefov.
Nacvičte si už teraz prípravu sladkých prekvapení, ktorými môžete pohostiť všetkých gratulantov vášho syna či manžela. Doma pripravené sladkosti potešia každého a určite si pochutnáte aj vy. Popoludňajšia kávička vám bude chutiť viac s dobrým koláčikom na zahryznutie.
Zvyšné kúsky nezabudnite zabaliť deťom do školy. Ocenia ich na desiatu alebo olovrant.
Súčasťou kulinárskeho zážitku je aj servírovanie. Preto zabudnite na vyštrbený tanier a vyberte zo skrine ozdobnú tácku alebo podnos.
Nezabudnite, že zákusky poliate stuhnutou polevou treba krájať horúcim nožom, aby poleva nepopukala.
Zákusky či koláče krájajte na rovnaké kúsky a pekne ich poukladajte na tácku. Nemusia mať vždy obdĺžnikový alebo štvorcový pôdorys. Skúste ich pre zmenu nakrájať napríklad na kosodĺžniky či kosoštvorce.
Oblieva vás pocit viny už len pri pomyslení na sladkosti ? Len včera ste si sľúbili, že sa v jedení budete krotiť, ale dnes by ste najradšej na tento záväzok zabudli? Ak sladkým lákadlám neodoláte, skúste ich nejesť vo večerných hodinách. Aby ste znížili vplyv škôd na vašu postavu, zapite sladké maškrty zeleným čajom alebo čajom pu-erh.
Jahodová šarlota
Cesto
4 vajcia
100 g kryštálového cukru
200 g hladkej múky
Plnka
800 g kyslej smotany
kryštálový cukor
Postup:
Bielky s cukrom vyšľaháme, tuhý sneh zmiešame so žĺtkami a zľahka vmiešame múku.
Pečieme pri 180 °C 20 minút. Na vychladnutý korpus poukladáme jahody a na ne nalejeme smotanovú masu, ktorú pripravíme rozmiešaním smotany s cukrom, vanilkou a rozpustenou želatínou. Necháme vychladnúť a povrch ozdobíme jahodami.
Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Recept: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu