Presunúť na hlavný obsah

Zeleninové hody

Recepty

Jakub Reimitz, šéfkuchár reštaurácií Malecón, Tapas Bar a hotela Albrecht prináša inšpirácie pre milovníkov zeleniny.

Zelenina na tanieri nielen láka pestrými farbami, ale aj skvele chutí a navyše pri nej nik nemusí mať zlé svedomie, ak dostane chuť pridať si. Zdravé hodovanie zakončí sladučká maškrta - mrkvový fondán s kandizovanými datľami a orechovou omáčkou. Šéfkuchár Jakub Reimitz ju servíruje s kokosovou zmrzlinou. Vyskúšate?

Pečená stredomorská zelenina s citrónovým dresingom

150 g cukety

150 g baklažánu
150 g papriky troch farieb
80 g červenej cibule
100 g cherry rajčín
60 g cesnaku
80 g baby kukuričiek
130 g zelenej špargle
olivový olej Extra Virgine
citrón
dijonská horčica
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Cesnak marinujeme v oleji so soľou a čiernym korením, potom cesnak upečieme v rúre. Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Zeleninu sprudka orestujeme na oleji a dochutíme soľou a čiernym korením. Každý druh zeleniny restujeme zvlášť, aby si zachoval svoju farbu. Z citróna, cesnaku a olivového oleja vyšľaháme dresing, ktorý dochutíme soľou a čiernym korením. Zeleninu uložíme na tanier a pokvapkáme dresingom.
Dresing, čiže nálev, privádza šaláty do dokonalosti. Najčastejšími ingredienciami v dresingu bývajú: olivový olej, ocot, soľ a čierne korenie, ale aj majonéza, jogurt, kyslá smotana či sójová omáčka.

Kapustový list plnený ricottou s mladým listovým šalátom a olivovou tapenádou

150 g kapustových listov
200 g syra ricotta
pažítka
60 g červenej papriky
15 g plátkovej želatíny
soľ
čierne korenie
60 g marinovaných olív
10 g pečeného cesnaku
olivový olej Extra Virgine
biely balzamikový ocot
baby šaláty

Kapustové listy blanšírujeme a necháme okvapkať. Ricottu vyšľaháme a zmiešame s paprikou nakrájanou na malé kocôčky, nasekanou pažítkou a rozpustenou želatínou. Dochutíme soľou a čiernym korením.
Listy naplníme ricottou a zabalíme do fólie. Necháme stuhnúť a nakrájame na jednotlivé porcie. Tapenáda: Olivy vykôstkujeme a rozmixujeme spoločne s pečeným cesnakom a olejom, dochutíme soľou a čiernym korením.
Šalát umyjeme a dochutíme soľou, čiernym korením, olejom a balzamikom.

Ricotta je taliansky syr podobný tvarohu, je však jemnejší a nie je kyslý. Je to ideálny pokrm pre tých, ktorí sa chcú riadiť zásadami modernej zdravej výživy. Ricotta sa vyrába zo sladkej srvátky, preto je veľmi ľahko stráviteľná.
Má vysokú nutričnú hodnotu, nízky obsah tuku (najnižší spomedzi všetkých mliečnych výrobkov) a vysoký obsah bielkovín. Obsahuje veľa vápnika, fosforu a vitamínu A a B2.

Mrkvový fondán s kandizovanými datľami a orechovou omáčkou

30 g bielej čokolády
30 g mrkvového pyré
30 g cukru
20 g hladkej múky
60 g masla
2 vajcia
15 g mandlí
15 g orechov

Fondán:
Čokoládu rozpustíme, primiešame do nej mrkvové pyré a hladkú múku. Zvlášť vyšľaháme vajcia s cukrom a vmiešame ich do studenej čokoládovej hmoty. Nakoniec pridáme nastrúhané mandle a orechy. Zmes naplníme do foriem, do stredu vložíme kúsok bielej čokolády. Pečieme pri teplote 180 °C asi 8 minút. Vnútri musí zostať tekutá čokoláda.
Ďatle: Z cukru a vody si pripravíme hustý sirup, v ktorom povaríme datle. Omáčka: Z cukru pripravíme karamel, v ktorom opečieme nastrúhané orechy. Pridáme vodu a povaríme.

Fondán je mäkký, krémový prípravok z cukru, vody a príchutí, ktorý je základom na výrobu bonbónov či zmrzliny. Do fondánovej hmoty sa okrem cukru pridávajú aj ďalšie suroviny, napríklad mleté oriešky, mliečne či ovocné prísady, želírujúce látky a čokoláda.

Pripravila Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Foto: Ivan Majerský pre Pravda Ženy