Čarovanie s čakankou
Pri správnom namiešaní chuťovo originálnych ingrediencií sú zeleninové šaláty viac ako len zdravou pochúťkou. Šaláty Marcela Ihnačáka sú nevídanou delikatesou.
Čakankový šalát s gorgonzolou a slaninou
2 hlávky bielej čakanky
200 g gorgonzoly (alebo talianskeho modrého syra)
100 g prerastenej slaniny nakrájanej na tenké plátky
2 zrelé hrušky
70 g bieleho jogurtu
80 g šalátu poľníček
olivový olej
1 citrón
soľ
čierne korenie
Slaninu nakrájanú na plátky opražíme dochrumkava. Očistené hrušky nakrájame na plátky. Bielu čakanku nakrájame na tenké prúžky. Do misy dáme nakrájanú čakanku, hrušky, očistený poľníček, všetko ochutíme soľou a čiernym korením, pokvapkávame olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame. Položíme na tanier, navrch dáme kúsky gorgonzoly a opečenej slaniny. Na záver pokvapkáme bielym jogurtom.
Gorgonzola je taliansky plesňový syr pomenovaný po meste v okolí Milána, kde sa pôvodne vyrábal. Patrí medzi ,,veľké talianske syry". Má vnútornú hmotu ako zo slonoviny, ktorá môže byť popretkávaná modrozelenými žilkami. Tento výživný syr z kravského mlieka má smotanovú, ale mierne štipľavú chuť. Hodí sa k jedlu s ovocím, ako sú hrušky, jablká, broskyne.
Čakankový šalát s kuracím mäsom a pomarančom
4 porcie
1 hlávka červenej čakanky (radicchio)
300 g kuracích pŕs
2 pomaranče
100 g hráškových strukov
balzamikový ocot
olivový olej
soľ
čierne korenie
1 citrón
Čakanku nakrájame na tenké prúžky, ochutíme soľou a čiernym korením, pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Na rozpálenej panvici orestujeme kuracia prsia, ochutené soľou a čiernym korením. <
>Pomaranč okrájame nožom a vykrojíme jednotlivé mesiačiky. Hráškové struky nakrájame na tenké prúžky. Na tanier položíme nakrájanú čakanku. Pomaranč, kuracie mäso a hráškové struky zmiešame spolu a uložíme ich na čakanku. Šalát pokvapkáme balzamikovým octom a olivovým olejom.
Balzamikový ocot je jedinečná svetová špecialita. Vínny kvasený ocot sa v talianskej Modene vyrába už od roku 1889. Získava sa niekoľkodňovým starnutím zrelého muštu pochádzajúceho z najkvalitnejšieho výberového hrozna v drevených sudoch z jedle balzamovej.
Zrenie v sudoch rozličného dreva, do ktorých sa postupne stáča čoraz menší objem kvapaliny, dáva výrobku jemnosť, typickú vôňu a chuť. Do hotového pokrmu stačí pridať niekoľko kvapiek.
Marinovaná čakanka s artičokami a mozzarellou
4 porcie
1 hlávka čakanky
400 g sterilizovaných artičokov
200 g mozzarelly
hrsť čerstvej mäty
olivový olej
červený vínny ocot
soľ
čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
hrsť zelených olív
Do hrnca dáme variť osolenú vodu s červeným vínnym octom, čakanku nakrájame na štvrtiny a vo vriacej ochutenej vode varíme asi tri minúty.
Vyberieme a necháme odkvapkať. Potom dáme do misy, pridáme rozkrojené artičoky, lístky čerstvej mäty, olivový olej a ochutíme soľou a čiernym korením. Zľahka premiešame. Dáme na tanier, navrch položíme rozkrojenú mozzarellu a posypeme zelenými olivami.
Artičoky sú statné vytrvalé rastliny teplej klímy. Podobajú sa bodliakom a dorastajú až do výšky 150 cm. Ich história siaha až do čias faraónov, kde boli pred 2 500 rokmi obľúbeným pokrmom. Na artičokoch s pikantnými omáčkami si pochutnávali aj starí bohatí Gréci a Rimania. V 16. storočí sa artičoky objavili na stole francúzskych boháčov a potom na kráľovských tabuliach v Anglicku a Holandsku. Z artičokov sa jedia nerozvinuté kvetné úbory, ktoré sa pripravujú buď vcelku, alebo len ich dužinaté dná.
Zdroj: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Foto: Pravda: Ľuboš Pilc