Biele vína: sú ľahké, chuťovo jemné, preto sa môžu podávať len k jedlám im podobným. Biele vína sa tradične spájajú s pokrmom z rýb, hydiny, bieleho mäsa a zo šunky.
Ružové vína: sú obľúbené pre svoju univerzálnosť. Môžete ich preto podávať ku každému jedlu.
Červené vína: sú prevažne suché. Každé červené víno má svoju odlišnú chuť, vyplývajúcu z rozdielnosti pôdy, polohy a druhu viniča. Väčšinou sa nechladia. Platí, že k ťažšiemu (výdatnejšiemu) jedlu sa podáva aj ťažšie víno. Hydina, teľacie a iné ľahké (biele) mäso sa môže spájať s ľahkým červeným, ale aj s bielym vínom. Tmavé mäso ako zverina, kačica, hus, sviečkovica alebo roštenec sa spájajú s červeným. Rovnako je červené víno vhodné k syru, obzvlášť s mäkkou kôrkou.
Dezertné vína: sú biele a červené, suché a sladké. Suché sherry sa napr. považuje za veľmi vhodný aperitív zvlášť v rámci slávnostného menu, je vítaný pri podávaní korytnačej polievky a k silným vývarom. Portské víno, madeira a iné podobné vína sa zaraďujú na koniec menu k zákuskom alebo k ovociu.
Šumivé vína: ak sú suché, môžu sa podávať pred jedlom ako aperitív, ak sú sladké alebo polosladké, k zákuskom či ovociu.
Zdroj: - veg - pre Pravdu
Foto: Shutterstock