Presunúť na hlavný obsah

Stolujete správne?

Recepty

Očakávate návštevu a chcete, aby bol váš stôl prestretý ako z katalógu? Nechajte si od nás poradiť.

- Pri prestieraní je základom veľký tanier na hlavný chod a na ňom hlboký polievkový tanier.

- Tanierik na dezert sa kladie vedľa ľavej ruky.
- Ak sa podáva predjedlo, odnesú sa hlboké taniere a namiesto nich sa pred každého hosťa položí tanierik s predjedlom.
- Nad čepeľou noža má svoje miesto nápojové sklo k hlavnému chodu. Ostatné poháre sa kladú napravo, nad dezertný príbor.
- Väčší tanier je určený na hlavné jedlo, menšie taniere používame na šaláty, dezerty, pečivo alebo na odkladanie.
- Veľký príbor, teda lyžica, vidlička a nôž sú určené na hlavné jedlo, na predjedlá sa používa stredný príbor, šalát či zákusok má svoju špeciálnu vidličku.
- Dezertný príbor sa dá nad tanier.
- Pri skladaní príborov sa postupuje od taniera smerom von, na prvý chod sa teda používa príbor od taniera najvzdialenejší.
- Ak sú súčasťou menu ryby či raky, nesmie na stole chýbať ani špeciálny príbor na tieto pokrmy.

Zdroj: - veg - pre Pravdu
Foto: Shutterstock