Presunúť na hlavný obsah

Aj skromné jedlá môžu byť chutné

Recepty

Ekonomickú krízu, o ktorej stále toľko počúvame z médií, už niektorí pocítili na vlastnej koži. Keď rodina zrazu zostane bez jedného – alebo v horšom prípade bez oboch prijímov, na ktoré bola zvyknutá, problém je na svete.

Krízovému rozpočtu sa prispôsobuje všetko. Zatiaľ čo vláda pomôže pri kúpe nového auta, na jedlo zatial žiadne nové dotácie alebo "gastráče" zadarmo neposkytuje. Našťastie, na uvarenie chutného jedla, ktoré nezruinuje peňaženku stačí trocha tvorivosti a zopár dobrých nápadov k tomu. A ak chcete šetriť na jedle naozaj dôsledne, zmenšite aj samotnú veľkosť porcií.

Určite sa to pozitívne prejaví aj na vašej postave a konečne zhodíte tých päť kíl, ktoré vás nie a nie opustiť. Fandiť si môžete heslom: "Štíhla postava, tučná peňaženka!"

Už ste vo vašom jedálničku vyčerpali praženicu, párky aj chlieb vo vajíčku? V tom prípade sa vám zíde zopár inšpirácií. Aj s obmedzenými prostriedkami sa dá uvariť jedlo, ktoré si vaša rodina vychutná.

Na peniaze, ktoré sa vám podarí takto ušetriť si založte špeciálnu pokladničku. Jej výrobu môžete zveriť vašim ratolestiam - postačí pevná škatuľka alebo malý zaváraninový pohár, ktorý pekne vyzdobia. Spolu sa dohodnite, na čo ušetrené "euráče" zužitkujete.

Nezabudnite, že aj lacné jedlo sa má podávať na úrovni. Stolovanie by malo byť rituálom za každých okolností - uprataný stôl a správne rozložené príbory a prestieranie k nemu patria. Tak ako pekne zabalený darček urobí väčšiu radosť, aj pekné servírovanie zvýši dojem z podávaného jedla. Pri krájaní nákypov teda pozor na presný rez a pri palacinkách na pekné rolovanie či skladanie.

Zemiaky drevorubačov

Potrebujeme:

0,5 kg zemiakov
400 g kelu
150 g klobásy
40 g slaniny
cibuľa
30 g múky
soľ

Postup:

Na slanine upražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na rezančeky pokrájaný kel a na kocky pokrájané zemiaky. Osolíme a pod pokrievkou udusíme domäkka. Potom celé zaprášime múkou, podľa potreby rozriedime horúcou vodou, povaríme a pridáme na kolieska pokrájanú uvarenú klobásu alebo párky.

Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Recept: Ján Krpelan pre Pravdu
Foto: Robert Hüttner, Pravda