Liptovské pochúťky
Príde ku vám zahraničná návšteva a vy sa chcete pochváliť naozaj tradičným jedlom? Vyberte si niektoré z liptovskej kuchyne.
Pirohy s bryndzou - recept z Bobrovca
Pripravíme si cesto z múky, vody a vajíčka. Dobre vymiesime a rozvaľkáme ako na rezance. Pokrájame ho na väčšie štvorce, ktoré plníme plnkou pripravenou z uvarených pretlačených zemiakov ochutených bryndzou a kôprom. Na každý štvorec cesta položíme trochu plnky a okraje dobre pritlačíme. Pirohy uvaríme v osolenej vode, ocedíme ich a polejeme vyškvarenou slaninkou s cibuľou.
Šúľance, šúľanie halušky
Cesto pripravíme z uvarených, pretlačených zemiakov, do ktorých pridáme toľko múky, koľko zemiaky poberú. Na tablici šúľame krátke hrubé šúľky, ktoré uvaríme vo vode. Hotové môžeme posypať rôznymi posýpkami - bryndzou, mäkkou praženicou, strúhankou upraženou na masle. Niekde šúľance posýpali len varenými zemiakmi.
Droby z Bobrovca
Rozpraženú slaninu a sadlo dáme do jemne postrúhaných zemiakov. Pridáme cesnak, cibuľu, soľ, uvarenú a pomletú krv zo zabíjačky. Všetko dobre premiešame a plnkou naplníme črevá. Hotové plnené droby sa najskôr uvaria vo vode a len pred konzumáciou sa pečú v rúre. Aby boli sýtejšie, do plnky sa mohol pridať aj uvarený a pomletý bôčik. Polovina
Časť zemiakov sa pokrája na malé kocky a uvarí sa vo vode, potom sa zmieša s hotovými haluškami.
Šajtlava
Pokrájanú hlávkovú kapustu uvaríme v osolenej vode spolu so zeleninou, pridáme cibuľu, rascu a pokrájané očistené zemiaky. Nakoniec polievku zapražíme zápražkou z masti a múky.
Veľkonočný pletenec
Do osladeného mlieka rozdrobíme droždie a necháme ho vykysnúť. Preosiatu vyhriatu múku zmiešame so soľou, vajcom, cukrom, v mlieku rozpusteným maslom a kváskom. Môžeme pridať aj hrozienka. Dobre vypracované cesto prikryjeme obrúskom a dáme kysnúť na teplé miesto.
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, z každej vyformuje dlhý šúľok. Z nich zapletieme vrkoč a skrútime ho do venca. Chvíľu ho necháme kysnúť, potrieme rozpusteným tukom, preložíme na dobre vymastený plech a upečieme.
Kuľaša
Očistené, na drobno pokrájané zemiaky varíme v osolenej vode až do rozvarenia. Potom ich roztlačíme a necháme povrieť. Pomaly za stáleho miešania prisypeme trochu hrubej múky, dávame pozor, aby sa nevytvorili hrčky.
Keď je kaša dostatočne hustá, necháme ju ešte prevrieť, pobublať, fučať. Hotové jedlo rozotrieme na hlboký tanier alebo misu tak, aby kaša bola rovnomerne vyhrnutá až ku okrajom a uprostred vznikla jamka. Rozpražíme slaninu alebo maslo, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, popražíme a vlejeme do stredu kaše. Pri jedení si naberáme kašu z okraja taniera a namáčame ju v omastku. Ak chceme mať jedlo diétne, namiesto slaninky s cibuľou nalejeme na kašu kyslé alebo sladké mlieko.
Trhanica, štiarc, štirc
Pripravuje sa podobne ako zemiaková kaša: očistené, na drobno pokrájané zemiaky varíme v osolenej vode až do rozvarenia. Roztlačíme ich a necháme zovrieť. Pomaly za stáleho miešania prisypeme múku, aby vznikla hustá hmota. Z nej potom oddeľujeme lyžicou malé kúsky, ktoré kladieme na misu. Na každý kúsok dáme kôpku bryndze a omastíme rozpraženou slaninkou alebo maslom.
Haruľa, placerka (zemiaková placka)
Polovicu pripravených očistených zemiakov postrúhame na jemno, prípadne rozmixujeme, druhú polovicu zemiakov postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme postrúhanú cibuľu, roztlačený cesnak, soľ, majorán, rascu. Na zahustenie môžeme pridať trochu múky alebo strúhanky. Pečieme na pomastenej panvici malé placky z obidvoch strán.
Na upečenú placku dáme malú kôpku bryndze a necháme trochu rozpustiť.
Štrúdľa
Do cesta z kvalitnej pšeničnej múky pridáme masť, vajíčka a trošku kvasníc. Cesto sa miesi len s vodou. Dôležité je, aby bolo dobre vypracované, pomerne dlho sa ručne spracováva, až kým "nešťuká" pod rukami.
Vymiesené cesto necháme prikryté trochu odležať a potom nastáva najdôležitejší úkon – ťahanie. Na čistú plachtu nasypeme trochu múky a do stredu položíme cesto. Začíname tak, že placku cesta najskôr roztiahneme do strán – do tvaru kríža a postupne na celú plochu.
Dobre vytiahnuté cesto pripomína blanu, ktorá visí aj po stranách stola. Vytiahnuté cesto sa pokvapká roztopeným maslom, dobre posype cukrom a potom sa dáva plnka podľa chuti - orechová, maková či tvarohová.
Na ňu sa pridávajú ešte strúhané jablká, hrozienka, ale aj doma varený slivkový lekvár. Vrch plnky znova dobre posypeme cukrom a štrúdľu môžeme zavinúť.
Recepty a foto je z knižky Ivety Zuskinovej Kuchyňa starých materí z Liptova.