Českej kuchyni stále vládnu najmä knedle
Hoci spoločná krajina Čechov a Slovákov už patrí minulosti, české jedlá zo slovenských kuchýň nevymizli.
Typické český obed pozostáva, tak ako u nás, z polievky a výdatného druhého chodu. Fenoménom českej kuchyne sú chutné omáčky, ktorými sa prelieva pečené či dusené mäso. Čo sa týka príloh, niet o čom rozmýšľať.
Tradičná česká kuchyňa sa jednoducho nezaobíde bez knedlíkov, ktoré sa servírujú k mäsu s omáčkou. Ich zvyšky môžete vypražiť s vajíčkom. Knedlíkových variácií je mnoho - existujú v rôznych tvaroch a veľkostiach. O ich druhu a správnom názve neraz zapochybuje aj pravý labužník - stačí si spomenúť na scénu z filmu Pelíšky. Najviac používanou surovinou v českej kuchyni sú, podobne ako u nás, zemiaky. Tie tvoria základnú surovinu mnohých jedál a práve z nich sa môžu robiť aj spomínané knedlíky.
Česká kuchyňa má výrazne barokový štýl - jedlá sú pomerne komplikované a často sú dosť ťažké na žalúdok. Ak sú však pripravené dobre,ich chuť vám množstvo prijatých kalórii určite vynahradí. Ak ste mali babičku v Čechách, určite to môžete potvrdiť. Ako olovrant či zákusok po dobrom obede vám poslúžia chutné lekvárové buchty.
Rozmýšľate čím zapiť chutné "vepšo, knedlo zelo" alebo pečenú kačicu? V tomto prípade azda niet nad dobre vychladené pivo.
Hoci možno nepatríte k pravým milovníkom tohto nápoja, k českej kuchyni sa tento nápoj hodí naozaj ideálne. Povedzme si však úprimne - ak práve tvrdošijne pracujete na zhadzovaní prebytočných kilečiek, lahôdky z kuchyne našich západných susedov asi pre vás nebudú tie pravé.
Vyskúšajte:
Kurča na spôsob kačice s českými knedľami
Potrebujete:
Postup:
Kurča uzavrieme dvoma ihličkami alebo špajľami. Do pekáča dáme kyslú kapustu, ktorá nám ostala, posypeme rascou a na to pokrájame celú cibuľu nakrájanú na kocky. Na cibuľu položíme kurča, osolíme ho a okoreníme. Podlejeme vodou a dáme do rúry piecť na 1,5 hodiny.
České knedle:
do väčšej misy si dáme hrubú múku, pridáme na drobné kocky nakrájané žemle, kl prášku do pečiva, soľ, mlieko, roztopené maslo, 2 žĺtky a vypracujeme cesto. Bochník cesta si rozdelíme na 3 časti a vyformujeme ich do knedlí. Do hrnca dáme zovrieť vodu a knedle dáme variť.
Keď ich dáme do vriacej vody, tak ich hneď odlepíme od dna a občas ich premiešame, aby sa neprilepili. Necháme ich variť 20 minút.
Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Foto: Profimedia