Tipy na studené pohostenie
Ponúknite "šibačov" niečím netradičným. Napríklad syrovým srnčím chrbátom či farebnou nátierkou.
Na veľkonočný stôl možno naservírovať jahňacinu, údené mäso či pletenec. Alebo porušiť tradíciu a vyskúšať čosi nové.
Studené veľkonočné pohostenie
Plnený sendvič sendvič
maslo
2-3 kocky taveného syra
kapia
3 - 4 kyslé uhorky
2 uvarené vajcia
200 g diétnej salámy
Maslo vymiešame so syrom a pridáme nadrobno pokrájané uhorky, kapiu, vajcia a salámu. Všetko spolu zmiešame. Sendvič rozkrojíme a striedku vyberieme. Naplníme ho pripravenou plnkou. Odložíme na chladné miesto. Pred podávaním pokrájame na plátky.
Syrový srnčí chrbát
300 g bryndze
250 g tvarohu
100 g syra s modrou plesňou
100 g masla
150 g nátierkového masla
150 g sterilizovaného hrášku
150 g uvarenej mrkvy
2 PL nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate
Bryndzu dobre rozšľaháme s tvarohom, prelisovaným plesňovým syrom, maslom a nátierkovým maslom. Pridáme na kocky nakrájanú uvarenú mrkvu, sterilizovaný hrášok a nadrobno nasekané bylinky. Zmes dobre premiešame a navrstvíme do formy na srnčí chrbát vystlanej alobalom alebo potravinovou fóliou. Formu odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby zmes stuhla. Pred podávaním syrový chrbát vyklopíme z formy, odstránime alobal alebo fóliu a pokrájame na rezy. Podávame s čerstvým pečivom alebo chlebom.
Farebná veľkonočná nátierka
4 mrkvy
malý zeler
4 na tvrdo uvarené vajcia
šťava z 1/2 citróna
kyslá smotana
soľ
Mrkvu a zeler najemno nastrúhame, pór nakrájame na tenké kolieska a sparíme. Vodu zlejeme, ochutíme citrónovou šťavou a osolíme. Zmiešame s nadrobno nasekanými vajcami a 2 PL smotany. Ak by bola nátierka ešte sypká, doplníme smotanu. Natierame na celozrnný chlieb. Vrch môžeme posypať nakrájanou cibuľkou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Text: archív Pravda
Foto: Shutterstock