Presunúť na hlavný obsah

Tipy na studené pohostenie

Recepty

Ponúknite "šibačov" niečím netradičným. Napríklad syrovým srnčím chrbátom či farebnou nátierkou.

Na veľkonočný stôl možno naservírovať jahňacinu, údené mäso či pletenec. Alebo porušiť tradíciu a vyskúšať čosi nové.

Studené veľkonočné pohostenie
Plnený sendvič sendvič
maslo
2-3 kocky taveného syra
kapia
3 - 4 kyslé uhorky
2 uvarené vajcia
200 g diétnej salámy
Maslo vymiešame so syrom a pridáme nadrobno pokrájané uhorky, kapiu, vajcia a salámu. Všetko spolu zmiešame. Sendvič rozkrojíme a striedku vyberieme. Naplníme ho pripravenou plnkou. Odložíme na chladné miesto. Pred podávaním pokrájame na plátky.

Syrový srnčí chrbát
300 g bryndze
250 g tvarohu
100 g syra s modrou plesňou
100 g masla
150 g nátierkového masla
150 g sterilizovaného hrášku
150 g uvarenej mrkvy
 2 PL nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate
Bryndzu dobre rozšľaháme s tvarohom, prelisovaným plesňovým syrom, maslom a nátierkovým maslom. Pridáme na kocky nakrájanú uvarenú mrkvu, sterilizovaný hrášok a nadrobno nasekané bylinky. Zmes dobre premiešame a navrstvíme do formy na srnčí chrbát vystlanej alobalom alebo potravinovou fóliou. Formu odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby zmes stuhla. Pred podávaním syrový chrbát vyklopíme z formy, odstránime alobal alebo fóliu a pokrájame na rezy. Podávame s čerstvým pečivom alebo chlebom.

Farebná veľkonočná nátierka
4 mrkvy
malý zeler 
4 na tvrdo uvarené vajcia
šťava z 1/2 citróna
kyslá smotana
soľ
Mrkvu a zeler najemno nastrúhame, pór nakrájame na tenké kolieska a sparíme. Vodu zlejeme, ochutíme citrónovou šťavou a osolíme. Zmiešame s nadrobno nasekanými vajcami a 2 PL smotany. Ak by bola nátierka ešte sypká, doplníme smotanu. Natierame na celozrnný chlieb. Vrch môžeme posypať nakrájanou cibuľkou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Text: archív Pravda
Foto: Shutterstock