Presunúť na hlavný obsah

Teplé veľkonočné pohostenie

Recepty

Omrzelo vás servírovať návšteve iba klasické jedlá? Vyskúšajte niečo nové.

Veľkonočná plnka

400 g vareného údeného mäsa
1/2 sendviča
mlieko
7 vajec
3 strúčiky cesnaku
trochu mletého čierneho korenia
trochu mletého nového korenia
majorán
muškátový oriešok
200 g krupice
1/2 kocky droždia
soľ
čerstvé vňate
Uvarené údené mäso pokrájame na kocky, pridáme pokrájaný sendvič namočený do mlieka a vyžmýkaný, rozšľahané vajcia, koreniny, soľ, cesnak, krupicu namočenú v mlieku a kvások z droždia, trochy mlieka a trochy cukru. Dobre premiešame, nakoniec vmiešame posekané bylinky. Naplníme do dobre vymastenej a strúhankou vysypanej formy a necháme 30 minút kysnúť. Potom pomaly upečieme (asi 40 minút) dozlata. Po vyklopení z formy plnku ozdobíme bylinkami.
Zapekané syrovo-šunkové rezy
sendvič
maslo
polohrubá múka
mlieko
šunka alebo šunková saláma
syr
soľ
koreniny
podľa chuti olej
paradajky
Nakrájaný sendvič opečieme na panvici z jednej strany. Pripravíme si bešamel: do rozpusteného masla pridáme múku a mlieko a za stáleho miešania uvaríme do stuhnutia. Do hotového bešamelu pridáme na drobno nakrájanú šunku a postrúhaný syr. Zmes rozotrieme na neopečenú polovicu sendviča, ozdobíme na mesiačiky nakrájanou paradajkou a dáme na niekoľko minút zapiecť.

Text: archív Pravda
Foto: Shutterstock