Presunúť na hlavný obsah

Ostrá, chutná, maďarská...

Recepty

Ktosi kedysi dávno spomínal na svoje staré mamy. Jedna mala korene v Maďarsku, druhá bola z Liptova.

Keď začali variť, tá prvá dala smažiť cibuľu. Druhá postavila vodu na zemiaky. Možno v tom základe je aj rozdiel maďarskej a slovenskej kuchyne. Hoci...

Hoci možno s pokojným svedomím tvrdiť, že nijaká iná kuchyňa natoľko slovenskú neovplyvnila ako maďarská. Guláš, jedlo pomenované podľa pastierov dobytka, úspešne prenikol nielen na sever od Dunaja, ale do celého sveta. Ostrá, voňavá a temperamentná kuchyňa, ktorej kraľuje červená mletá paprika, sa smelo môže postaviť k takým velikánom gastronómie ako je francúzska či talianska kuchyňa. Pritom aj jedna, aj druhá tiež maďarskú kuchyňu ovplyvnili. Nielen vychýrení majstri kuchári, ale aj ženičky v dedinských kuchyniach, cudzokrajné inšpirácie zlepšili maďarskými ingredienciami. Slávny Gundel sa tiež do Maďarska prisťahoval z Rakúska. Ale práve tam pridal do jedál typické prvky, ktoré ho urobili naozaj slávnym. Čo je vlastne charakteristické pre pokrmy našich južných susedov.

Paprika? Nepochybne. Ryby, mäso, tvaroh. smotana? Hoci je v tejto kuchyni zjednocujúcich prvkov nadostač, v každom kúte krajiny existujú miestne variácie. Podobne ako na Slovensku existujú kapustnice na desiatky spôsobov, sú v Maďarsku odlišné rybacie polievky halászlé. Aj perkelty, guláše či tokáne. Do ich prípravy sa nevkladajú len miestne tradície, ale aj umenie majstrov kuchárov. Jedny z najlepšie pripravených maďarských jedál možno ochutnať v hoteli Kormorán v Čilistove pri Šamoríne. Tamojší šéfkuchár Tibor Márik uvaril aj jedlá, ktoré nájdete v dnešnej prílohe Recepty. Je to len malá vzor ka širokej ponuky jedinečnej kuchyne. Aj ryby, aj husacia pečeň, aj číkoš perkelt... Skúste si ich pripraviť. Možno zistíte, že aj vaša stará mama dala pri varení najskôr smažiť cibuľu.
Kuracie prsia Kiskörös
1 500 g kuracích pŕs
600 g husacej pečene
50 g bravčovej masti
500 ml smotany
30 g kôpru
50 g múky
soľ
mletá červená paprika
mleté čierne korenie
Do kuracích pŕs urobíme nožom kapsu a naplníme ju husacou pečeňou. Zvonku osolíme, okoreníme a na vymastenom pekáči upečieme v rúre nastavenej na 150 stupňov asi 25 minút. Mäso vyberieme z rúry a na získanom výpeku opražíme múku, odstavíme z ohňa, pridáme červenú papriku a zalejeme smotanou, krátko povaríme a dochutíme nasekaným kôprom. Plnené kuracie prsia nakrájame na plátky a zalejeme kôprovou omáčkou. Podávame s rôznymi prílohami (ryža, zemiaky).

Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu