Presunúť na hlavný obsah

Ochutnajte jarné jedlá

Recepty

Jar je nielen vo vzduchu, naservírovať si ju možno aj na stôl. Jarné jedlá hrajú farbami a sľubujú chuťový zážitok.

Jahňacie karé pečené v mätovom obale s paštrnákovým pyré a listovým špenátom

4 porcie
600 g jahňacieho
240 g kuracích pŕs
2 strúčiky cesnaku
30 g mäty
2 vaječné žĺtky
150 g listového špenátu
200 g paštrnáku
100 g smotany
1 PL masla
červená repa
bôb
olivový olej
soľ
čierne korenie
Kuracie prsia rozmixujeme s cesnakom, mätou, smotanou a žĺtkami. V takto pripravenom mäsovom fáši obalíme osolené a okorenené jahňacie karé. Zabalíme do fresh fólie a dáme piecť na 75 °C asi 30 minút. Mäso musí vnútri zostať ružové. Paštrnák dáme variť v osolenej vode. Keď je úplne rozvarený, rozmixujeme ho s trochou smotany a masla. Listový špenát sprudka urestujeme na olivovom oleji a dochutíme soľou a korením. Náš tip: Paštrnák sa tvarom podobá koreňu petržlenu, ale niekedy dosahuje dĺžku až 50 cm. Jeho chuť je sladkastá, výrazná, pripomína zeler a petržlen. Paštrnák umyjeme, oškrabeme a pripravujeme celý alebo nakrájaný (dusený, varený) do zemiakovej kaše. Jeho drsnejšiu chuť zmiernime, ako ho zmiešame s inou zeleninou alebo pridáme mlieko.

Text: Pripravila Katarína Sedláková pre Pravda ženy
Foto: Ivan Majerský