Jedlá na dobrú náladu
Skvelé jedlá vyčarujú výbornú náladu - nielen kuchárovi, ktorý ich vymýšľal a s láskou pripravoval, ale aj tým, čo si na nich pochutnajú.
Ponúkame tri tipy, po ktorých sa zaručene budú zalizovať aj tí najväčší gurmáni. Pre milovníkov rýb je tu zubáč na smotanových zemiakoch s pestom, mäsožravcov potešia kuracie prsia na sherry a maškrtníkov zaručene zaujmú jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke.
Zubáč na smotanových zemiakoch s pestom
600 g filetov zo zubáča
soľ
korenie
50 g masla
0,5 dl oleja
100 g bazalky
20 g parmezánu
1 dl olivového oleja
20 g píniových orieškov
5 g cesnaku
800 g zemiakov
1 dl šľahačky
1 citrón
tymian
Zubáč:
Rybu osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom, obalíme jemne v hladkej múke a pomaly opekáme na oleji do zlatista.
Smotanové zemiaky:
Zemiaky umyjeme a dáme ich uvariť do osolenej vody, potom ich očistíme, nakrájame na kolieska a opečieme na panvici do zlatista. Pridáme tymian, podlejeme šľahačkou a zredukujeme na ohni do zhustnutia.
Pesto:
Bazalku, olivový olej, nastrúhaný parmezán, opečené píniové oriešky, cesnak, soľ a korenie rozmixujeme. Náš tip: Redukovanie (z francúzskeho réduire) znamená odparenie tekutiny na určitý menší objem.
Text: Katarína Sedláková pre Pravda ženy
Foto: Marek Velček