Cestoviny, princezné medzi jedlom
Kto chce schudnúť, mal by konzumovať cestoviny. Kto chce pribrať, tiež. Rozdiel je však v tom, s čím, v akom pomere a kedy ich konzumujeme.
Dôvod? Sú bohaté na sacharidy a napríklad večerné konzumovanie môže priniesť efekt priberania. Cestoviny pochádzajú z prvotnej rastlinnej potravinovej základne ľudí - pšenice. Odkedy ju ľudstvo objavilo a naučilo sa ju pestovať, naučilo sa z nej robiť cestoviny. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka. Cesto usušili na slnku a potom ho podľa potreby natrhali na kúsky a uvarili. Rimania celý tento postup zdokonalili a začali vyrábať rôzne druhy cestovín. Na starovekú tradíciu nadviazalo Taliansko a v 19. storočí tu vznikali prvé továrne na cestoviny. Podľa odhadov je dnes na svete asi 300 druhov cestovín. Možno ich deliť na čerstvé, ktoré sú hneď po výrobe určené na konzumáciu, alebo na sušené, ktoré bežne dostať v obchode a môžeme ich skladovať. Dajú sa rozdeliť na dlhé (špagety), krátke (trubičky, mušle), plnené (tortellini), polievkové (písmenká) a orientálne cestoviny (čínske rezance). A nakoniec ich možno rozdeliť na vaječné a bezvaječné. Ak máte doma cestoviny a zeleninu, máte teda o kvalitnú a zdravú stravu postarané. Najviac minerálov obsahujú celozrnné a vaječné cestoviny a najviac vlákniny celozrnné. Vaječné cestoviny obsahujú vitamín A a celozrnné vitamín B. Okrem toho je v cestovinách aj draslík, horčík a železo. Ak zmiešame cestoviny s omáčkou obsahujúcou mliečne výrobky, dodáme telu všetky potrebné látky na tvorbu hormónu serotonínu, prezývaného aj hormón šťastia.
Cestovinový šalát s brokolicou
400 g brokolice
130 g cestovín
350 g kuracích pŕs
200 g majonézy
200 ml mlieka
mleté čierne korenie
soľ
olivový olej
Brokolicu rozoberieme na ružičky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Kuracie mäso osolíme, okoreníme, upečieme vo vyhriatej rúre a pokrájame na väčšie kúsky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode s olivovým olejom. Scedíme a necháme vychladnúť. Všetko vložíme do misky a zalejeme zálievkou. Zálievka: majonézu vymiešame s mliekom, ochutíme soľou, korením a premiešame.
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Shutterstock