Jahody so šľahačkou na vanilkovej omáčke
Varí šéfkuchár hotela Matyšák Braňo Križan
0,5 kg jahôd
1 vanilkový struk
0,5 l mlieka
2 dl smotany na šľahanie
6 žĺtkov
Vanilková omáčka:
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do bledej peny, postupne zalejeme zohriatym mliekom, do ktorého sme dali vyvariť vanilkový struk, premiešame a chvíľku prevaríme, aby vznikla krásna krémová omáčka – prípadne ju môžeme ešte precediť a schladíme. Smotanu vyšľaháme a dozdobíme čerstvými jahodami.
Náš tip:
Jahoda, ktorá dnes rastie v celej Európe aj Ázii, pochádza pôvodne z Ameriky. Plody majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Jahody podporujú trávenie, ovplyvňujú krvný obeh a majú močopudné účinky. Obsahujú 88 % vody, 6 % cukru a 1 % bielkovín. Majú vysoký obsah železa, vápnika, fosforu, draslíka aj jódu, ale aj veľa organických kyselín a vitamíny C, B1, B2, B3, K a karotén.
Text: Katarína Sedláková pre Pravda ženy
Foto: Marek Velček