Presunúť na hlavný obsah

Recept: V štýle šľachty

Recepty

Topoľčianske skrížené meče varí Helena Tonková z reštaurácie v Zámku Topoľčianky.

Jedlo môže lákať nielen svojím vzhľadom, ale aj názvom. Na nasledujúcom jedle by si pochutnali aj tie najmaškrtnejšie šľachtické jazýčky. Kto má rád jemné biele kuracie mäso, nech vyskúša topoľčianske skrížené meče.

Topoľčianske skrížené meče (čiže Kurací špíz s marhuľovou omáčkou)
4 porcie

600 g kuracích pŕs
400 g cibuľky
400 g papriky
280 g slaniny
280 g oleja
soľ
korenie

Marhuľová omáčka:
200 g marhuľového džemu
soľ
štipka hladkej múky
Kúsky kuracích pŕs napicháme na špajľu striedavo s cibuľkou, paprikou, slaninkou, čím vznikne špíz, ktorý opekáme na grile. Omáčka: Marhuľový džem orestujeme, pridáme vodu, zahustíme štipkou hladkej múky a dochutíme. Ako príloha sú vhodné opekané zemiaky.
Náš tip:
Marhule boli známe v Číne už 2000 rokov pred Kristom. Odtiaľ sa rozšírili cez arabské krajiny do Stredomoria a odtiaľ do všetkých teplejších oblastí Európy. Čerstvé marhule obsahujú málo kalórií, zato veľa vlákniny. Sú bohatým zdrojom betakaroténu, železa a draslíka. Tepelnou úpravou sa zvýrazňuje ich chuť.

Text: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Foto: Robert Hüttner