Presunúť na hlavný obsah

Do Bratislavy mieria šéfkuchári z celého sveta, variť sa bude aj s príchuťou erotiky

Lifestyle

Prvý ročník Festivalu jedla sľubuje množstvo kulinárskych zážitkov, netradičné majstrovstvá Slovenska a pokus o Guinessov rekord.

Bratislavu zaplaví skvelé jedlo

Hoci v okolitých krajinách majú Food Festy (Festivaly jedla) niekoľkoročnú tradíciu, Slovensko v týchto kulinárskych akciách viditeľne zaostávalo. Toto leto však Bratislavu čaká konečne zmena. Cieľom prvého ročníka netradičnej akcie, ktorá bude prebiehať v dňoch 5. -7. júna na Tyršovom námestí a v divadle Aréna, je predstaviť verejnosti najlepšie slovenské reštaurácie a pokúsiť sa zbúrať mýtus, že kvalitné prevádzky sú drahé a neprístupné pre bežných smrteľníkov. Počas troch dní si návštevníci budú môcť za symbolické ceny vychutnať špeciality od popredných kuchárov nielen zo Slovenska, ale aj z Talianska, Francúzska, Španielska a obzrieť si ich priamo v akcii, dokonca sa čo-to priučiť v mini kurzoch varenia.

Slováci sa luxusným podnikom vyhýbajú

Počas jedlom nabitých dní sa predvedie 25 slovenských gastronomických prevádzok, ktoré v rebríčkoch kvality každoročne obsadzujú popredné priečky. "Počas môjho pôsobenia na Slovensku sa stále stretávam s predsudkom ľudí, ktorí sa luxusnejším reštauráciám doslova vyhýbajú. Necítia sa v nich dobre, nevedia, čo si objednať alebo sa boja zavolať si k stolu kuchára a prekonzultovať s ním ponuku jedálnička. Vo svete ide o bežné veci, na Slovensku o niečo nepredstaviteľné. Snáď sa nám vďaka tejto akcii aspoň niečo podarí zlepšiť," vyjadril sa najlepší šéfkuchár rokov 2008 a 2009 Jaroslav Žídek.

Naše reštaurácie lákadlom pre turistov nie sú

Za veľkú nevýhodu Slovenska označil  Igor Čehy, šéfkuchár roka 2007, že ani jedna z našich reštaurácií sa doteraz neobjavila v žiadnom zo svetových kulinárskych bedekrov, v ktorých sa turistom odporúčajú vychytené reštaurácie tej-ktorej krajiny. V čom je problém? "Bratislava nie je tak kulinársky vychytená ako okolité mestá, Praha, Budapešť či Viedeň. Ďalší problém vidím v tom, že väčšina šéfkuchárov v top prevádzkach sú cudzinci. Čo sa slovenských šéfkuchárov týka, Slovensko má naozaj slabé pokrytie a keď sa objaví výrazný talent, odíde za kariérou do zahraničia."

Rekordy a varenie s príchuťou erotiky

Na návštevníkov Food Festu čaká aj niekoľko sprievodných akcií. Jednou z nich je Hubert Open. "Pôjde o Majstrovstvá Slovenska v odpale zátkou zo sektu. Ďalším lákadlom je pokus o zápis do Guinessovej knihy rekordov o najdlhšiu špagetu. Naša predstava je taká, že špageta sa potiahne cez Starý most, mesto až po most SNP," uviedol moderátor akcie Richard Vrablec. Do pikantného varenia sa pustí aj Erika Barkolová v rámci relácie Črepiny s hviezdičkou. Na obrazovke tak šéfkuchári navaria napríklad recepty, zaručene zvyšujúce mužskú potenciu. Takže, hurá do varenia!

Text: Nina Bacharová pre oŽene.sk
Foto: Nina Bacharová pre oŽene.sk