Presunúť na hlavný obsah

Recept: Sladké ovocné pokušenie - čučoriedková torta

Recepty

Ovocné koláče a torty dnes patria k špičke sladkého pečiva. Sú aromatické, šťavnaté a svieže, jednoducho, neodolateľné, ich príprava si väčšinou nevyžaduje veľa času.

Ovocné koláče a torty dnes patria k špičke sladkého pečiva. Sú aromatické, šťavnaté a svieže, jednoducho, neodolateľné, ich príprava si väčšinou nevyžaduje veľa času. Skrátka, sú to ideálne koláče, ktoré môžete bez mimoriadnej námahy vyčariť na rôzne príležitosti. A navyše: ovocie obsahuje vitamíny, ktoré sú dôležité pre zdravie organizmu. Ovocné koláče taktiež nemajú až tak veľa kalórií ako klasické krémové, takže ich bez problémov skonzumuje aj žena, dbajúca na štíhlu líniu.

Čučoriedková torta
Čas prípravy: asi 40 minút

Na cesto:
90 g práškového cukru
90 g polohrubej múky
3 vajcia
3 PL horúcej vody

Na náplň:
350 g bieleho jogurtu
350 g mäkkého tvarohu
2 zarovnané PL cukru
1 balíček želatínového stužovača
100 ml vody

Na ozdobenie:
300 g čučoriedokčíreho tortového želé
250 ml vody
2-3 PL cukru

Ešte potrebujeme:
tortovú formu s priemerom 20 cm

Na prípravu cesta zmiešame cukor a múku. Pridáme žĺtky a ručne zamiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý opatrne primiešame k zmesi. Cesto nalejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy a dáme piecť do predhriatej rúry.

Zmiešame jogurt, tvaroh a cukor. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a pridáme k nemu jogurtovo-tvarohovú zmes. Pripravenou náplňou potrieme vychladnutý korpus. Posypeme čučoriedkami. Tortové želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale. Mierne vychladnuté želé nalejeme na tortu a hotovú tortu necháme v chladničke asi hodinu stuhnúť. Tortu môžeme pred servírovaním podľa vlastnej fantázie ozdobiť šľahačkou.

Náš tip: Ak pečieme ovocné koláče s veľmi šťavnatým ovocím, použijeme vyšší plech, aby sme mali istotu, že nám šťava nevytečie do rúry. Ak si nie sme istí, dáme do rúry pod plech ohnutý alobal, ktorý šťavu zachytí. Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, je potrebné obaliť ho v hladkej múke a potom uložiť na cesto.

Text: Jana Véghová pre Pravda Ženy
upiekol Ľubomír Herko, zakladateľ Culinary klubu a majiteľ cukrárne Bubbles
Foto: Dr. Oetker