Recept: Letný ovocný dezert
Pozrite si recept. A rada: ak budete chcieť použiť zmrazené ovocie na vrch koláča s krémom, alebo do korpusu, skúste želatínový stužovač.
Letný ovocný dezert
Na cesto:
5 vajec
150 g kryštálového cukru
100 g hladkej múky
30 g kakaa
Na náplň:
300 ml pochúťkovej smotany
100 g práškového cukru
postrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 balíček šľahačky v prášku
150 ml mlieka
1 balíček želatínového stužovača
100 ml vody
700 g čerstvého letného ovocia (napr. ríbezle, maliny, čučoriedky, černice)
Na ozdobenie:
2 balíčky číreho tortového želé
50 g cukru
500 ml vody
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
Vajíčka vyšľaháme s kryštálovým cukrom do peny. Pridáme preosiatu múku s kakaom a opatrne vmiešame do vyšľahaných vajíčok. Masu vylejeme na plech (30 x 40 cm), vložíme do rúry a pečieme. Po upečení necháme vychladnúť. Pochúťkovú smotanu vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Šľahačku vyšľaháme podľa návodu na obale s mliekom do tuha. Pridáme do krému a premiešame. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a primiešame do náplne. Náplň vylejeme na upečený a vychladnutý korpus a dáme do chladničky na 45 minút stuhnúť. Po stuhnutí rozvrstvíme na koláč po celej ploche ovocie a zalejeme teplým tortovým želé, ktoré sme si pripravili s vodou a cukrom podľa návodu na obale. Hotový koláč dáme ešte raz dobre vychladiť a servírujeme.
Náš tip: Letné ovocie sa často zamrazuje, ale pri rozmŕzaní púšťa šťavu. Ak budete chcieť použiť zmrazené ovocie na vrch koláča s krémom, na ozdobenie pudingu alebo do korpusu, skúste želatínový stužovač Dr. Oetker. Zmrazené ovocie položte do misy, posypte práškom želatínového stužovača priamo z vrecka a ovocie pretraste tak, aby sa ovocie práškom obalilo. Ovocie potom budete môcť použiť na akékoľvek pečenie – pomaly rozmrzne, šťavu nepustí a bude vyzerať krásne.
Text: Jana Véghová pre Pravda Ženy
pečie Ľubomír Herko z cukrárne Bubbles
Foto: Dr. Oetker