Recept: Želé rezy
K chutnému želé rezu máme pre vás aj tip, ako rozmrazovať ovocné koláče.
Želé rezy
Doba prípravy: asi 45 minút
Na želé:
1 balíček ovocného želé s broskyňovou príchuťou
500 ml vody
Na cesto:
4 vajcia
150 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
1 zarovnaná KL sušenej pomarančovej kôry
125 ml oleja
125 ml broskyňového alebo pomarančového džúsu
200 g hladkej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Na náplň:
500 ml smotany na šľahanie
1 balíček smeta-fixu
500 g kyslej smotany
150 g práškového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 balíček želatínového stužovača
100 ml vlažnej vody
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
formu na biskupský chlebíček (30 x 11 cm)
potravinársku fóliu
Na želé pripravíme ovocné želé s vodou podľa návodu na obale. Teplé želé nalejeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou a necháme 5 hodín v chladničke stuhnúť. Na prípravu cesta ušľaháme vajcia, cukor, vanilínový cukor a pomarančovú kôru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Opatrne ručne vmiešame olej a džús. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a zamiešame. Cesto rozotrieme na vymazaný a múkou vysypaný plech a uhladíme. Dáme do predhriatej rúry piecť. Stuhnuté želé vyklopíme na pracovnú plochu, fóliu opatrne stiahneme a želé rozkrájame na malé kocky.
Na prípravu náplne ušľaháme smotanu so smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Zmiešame kyslú smotanu s cukrom a vanilkovým cukrom. Stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale. Do pripraveného stužovača ihneď vmiešame po častiach ušľahanú šľahačku a kyslú smotanu. Nakoniec ručne vmiešame polovicu želé kociek. Náplň rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus a ozdobíme zvyšnými želé kockami. Dáme na 1 hodinu stuhnúť do chladničky, potom nakrájame na rezy a servírujeme.
Náš tip: Ak máte v mrazničke ovocné koláče, rozmrazujte ich iba pri izbovej teplote. Keby ste ich dali rozmraziť do mikrovlnky, vplyvom veľmi vysokej teploty by pečivo rýchlo vyschlo, stvrdlo a chytilo by kôrku.
Pripravila: Jana Véghová pre Pravda Ženy
upiekol Ľubomír Herko, majiteľ cukrárne Bubbles
Foto: Dr. Oetker