Presunúť na hlavný obsah

Trdlofest ponúkne aj fazolnicu a Buty

Lifestyle

Koncom 18. storočia sa v Skalici usadil maďarský generál vo výslužbe, filozof a básnik József Gvadányi.

Nemohol tušiť, že budúce generácie najviac ocenia jeho služobníka. Gvadányi prijal do svojich služieb kuchára zo Sedmohradska, ktorý údajne priniesol do mestečka recept na trdelník.

Skalický trdelník má svoj festival, v sobotu sa v Skalici uskutoční už piaty ročník. Súčasťou Trdlofestu podľa Martiny Šebelovej z mestského úradu bude súťaž o najchutnejší trdelník, súťaž v jedení polievky "fazolnice", ochutnávka skalických vín a predstavenie nového loga Skalického trdelníka. Chýbať nebude ani každoročný pokus o rekordne dlhý trdelník. Minulý rok manželia Mária a Jarolím Romančíkovci spoločne s Mirkou Vojtechovou a Jaroslavom Bednárikom upiekli koláč dlhý 165,5 centimetra. Tento rok sú pripravení ešte pár centimetrov pridať. Pečenie maxitrdelníka sa začína tesne pred 13. hodinou, ochutnať z neho bude možné už o niekoľko minút.

Program v areáli františkánskeho kláštora sa začína o 10. hodine, potrvá až do neskorej noci. Vyvrcholením tohtoročného Trdlofestu bude koncert českej skupiny Buty. 

Recept na tradičný trdelník

Skalický trdelník si môžete upiecť aj doma, aj keď asi nebude chutiť tak, ako ten zo Záhoria. Na 1 kg pšeničnej múky potrebujete 5 až 8 vajec, droždie, mlieko, kryštálový cukor, soľ, muškátový orech, arómu, citrón, posekané vlašské orechy alebo mandle, bravčovú masť, rastlinný olej, maslo, vanilkový cukor, mletý cukor.

Postup:
Z droždia, mlieka a kryštálového cukru sa pripraví kvások, zmieša sa so pšeničnou múkou, k tomu sa pridá kryštálový cukor, 8 žĺtkov a 4 bielky, soľ a ostatné ingrediencie. Všetko sa zmieša a pripraví sa jemné cesto, ktoré sa nechá pri izbovej teplote kysnúť 30 minút. Vykysnuté cesto sa rozdelí na bochníky s hmotnosťou 250 - 500 gramov, z ktorých sa vyšúľa pletenec. Takto pripravený pletenec sa nechá ešte dokysnúť a následne sa natočí na drevené pomastené "trdlo" položené na kopyte. Natočený pletenec  sa potrie rozšľahanými bielkami, posype sa posekanou zmesou orechov a pečie sa v sálavom teple pri stálom otáčaní a občasnom pomastení do zlatista. Upečený trdelník sa nechá vychladnúť a posype sa mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Text: -pm- pre Pravdu a Úradný vestník Európskej únie
Foto: Pavol Machovič pre Pravdu