Objavte mexický raj v kuchyni
Chilli, tortillas a tomatillos, to je mexický raj v kuchyni.
Podľa posledných výskumov patrí mexická strava medzi najzdravšie a najdiétnejšie vôbec.
Zmiešanie kultúr v Mexiku výrazne prispelo aj k splynutiu jedál viacerých kultúr a výsledok to zanechalo aj na ich príprave. Tento jav sa často označuje ako "mestizaje".
A už 4 000 rokov je kukurica hlavnou plodinou a zároveň neoddeliteľnou súčasťou mexickej stravy.
Základom dnešnej mexickej stravy je zelenina, ovocie a strukoviny. Len ako doplnok sa používa pečivo z kukuričnej múky. Začnime fazuľou...
Jednotlivé fazule zmäknú vo vode, omastia sa a premiešavajú na panvici, pričom získavajú svoj tvar. Najčastejšie sa zatáčajú do tvaru korytnačieho panciera. Na proteíny bohatá fazuľa a nespočetné množstvo čili papričiek uzatvárajú posvätný kruh mexického kuchárskeho umenia.
Menšie fazule sa často servírujú vypražené v bravčovej masti, čo je síce veľmi chutné, ale pomerne ťažké na žalúdok. Ďalším spôsobom je ich uvarenie a servírovanie v jemnom mäsovom vývare. Kukurica sa zasa bežne používa do tortillas (placky), ale aj do mnohých iných jedál.
Takisto sa pridávajú do tacos (mexické hrianky, ktoré sa plnia aj kuracím, hovädzím mäsom, rybou alebo syrom) a tamalos (varených alebo plnených mäsom alebo zeleninou).
Na dochucovanie jedál sa používajú čili papričky iba čerstvé a vysušené.
"Tomatillos" sú malé zelené paradajky. Sú kyslejšie ako tie, ktoré poznáme my a často sa používajú na prípravu dresingov, v ktorých spolu s čili papričkami zlepšujú chuť.
Základom jedla sú tortillas, kukuričné placky.
Podávajú sa pri každom jedle, ich príprava je veľmi zložitá. Pečú sa nasucho alebo sa smažia vo väčšej vrstve oleja.
Ako korenie sa v mexickej kuchyni používa petržlen, rímska rasca, vanilka, čili, oregano, nové korenie, epazote, silantro, šafran, koriander, škorica.
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK