Doma pribudne pochúťka, začínajú rásť huby
Keď začnú huby rásť, lesy sa zaplavia zberačmi. Pociťujú neopísateľnú radosť, ak do košíka pribúdajú chutné hríby. Niektorí takto trávia svoju dovolenku.
Na Slovensku rastie vyše 150 druhov dobrých jedlých húb, ľahko sa však môže stať, že natrafíte na približne desať veľmi jedovatých druhov.
Huby majú nízku energetickú hodnotu – 70 až 110 kJ na 100 gramov, teda šesťkrát nižšiu ako rovnaké množstvo kuracieho mäsa či vajec.
Obsahujú až 90 percent vody, rastlinné bielkoviny, sacharidy a minimum tukov.
Dôležitý je aj vysoký podiel vlákniny a esenciálnych aminokyselín.
Z vitamínov sú to najmä B1, B2 a C, provitamíny A a D, z minerálnych látok draslík, fosfor, vápnik, horčík, železo a selén, zo stopových prvkov fluór, mangán, zinok, jód, titán a meď.
Spôsobov, ako huby uchovať na ďalšie použitie do jedál, je veľa.
Najstarším spôsobom je sušenie. Aby sušené huby vyzerali ako čerstvé, musíme ich pri ďalšej príprave namočiť do teplej vody (minimálne 30 min).
Vhodením do vriacej vody by stvrdli.
Mrazenie húb je rýchly a efektívny spôsob konzervovania.
Čerstvo nazbierané huby očistíme, rozkrájame na väčšie alebo menšie kúsky a vložíme do vriacej osolenej vody.
Krátko povaríme (1 - 4 minúty), potom vyberieme a necháme odkvapkať. Takto pripravené huby predmrazíme na podnose asi 45 min., zmrazené huby dáme do mikroténových vrecúšok a vložíme do mrazničky.
Pred použitím ich nerozmrazujeme, ale zmrazené použijeme. Huby znovu nezmrazujeme.
Viete, že huby môžeme aj údiť, osvedčili sa pri príprave špecialít s pikantnou príchuťou.
Niekde ich nakladajú do soli, pretože soľ udržiava v hubách vlhkosť a zabraňuje rastu baktérií.
Ale pozor... treba dodržiavať jednu zásadu. Hubové jedlo si dajte najneskôr o šiestej večer. Tvrdý alkohol sa s hubami nemá kombinovať. Hnojníky, ktoré obsahujú látku coprinín, sa vôbec nesmú zapíjať alkoholom.
Spôsobujú ľahké otravy, najmä ak sú pripravené na víne.
Text: Jana Véghová pre Prvadu
Foto: FOTO: Pravda - Robert Hüttner