Bravčová panenka v slaninke s dubákovou omáčkou
Huby majú nízku energetickú hodnotu – 70 až 110 kJ na 100 gramov, teda šesťkrát nižšiu ako rovnaké množstvo kuracieho mäsa či vajec.
Bravčová panenka v slaninke s dubákovou omáčkou
800 g bravčovej panenky
250 g oravskej slaniny sušené, prípadne čerstvé dubáky
0,2 l smotany 33 % 1 kocku hubového bujónu
olej
soľ, farebné drvené korenie
škrob Gustin
Panenku nasolíme a nakrájame na 200 g porcie, ktoré obalíme pozdĺžne nakrájanou oravskou slaninou a posypeme drveným farebným korením. Takto pripravené mäso dáme na pekáč vymastený olejom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 OC a pečieme 20 - 25 minút.
Omáčku pripravíme v menšom hrnci takto: vopred namočené sušené dubáky scedíme a dáme do hrnca s vodou a s hubovým bujónom povariť na 10 minút.
Pridáme smotanu a dohustíme škrobom zarobeným vo vode. Ak treba dochutíme soľou. Po upečení má byť mäso šťavnaté, nie však krvavé. Podávame najlepšie s orestovanými zemiakmi na cibuľke.
Text: Pravda
FOTO: Pravda - Robert Hüttner