Presunúť na hlavný obsah

Recept: Bravčová panenka s tuniakovou omáčkou

Recepty

Ponúkame ďalší z receptov, ktorý môžete pripraviť francúzskou metódou sous-vide.

Čas prípravy 40 minút

4 porcie

Potrebujeme:
600 g bravčovej panenky
olivový olej

Omáčka:
50 g tuniaka z konzervy
1 sardelové očko
10 kapár
4 PL majonézy
1 PL syra lučina
1 stredne veľká kyslá uhorka

Na ozdobu:
rezy citróna
bazalkové listy
veľké kapary so stopkami

Dva kusy panenky s váhou asi 300 gramov odblaníme, jemne naolejujeme olivovým olejom a každý vložíme do iného mikroténového vrecúška, ktoré zaviažeme a ešte zabalíme do alobalu tak, aby sme dosiahli tvar valca. Dáme zovrieť vodu, do ktorej oba kusy vložíme, povaríme 4 minúty, hrniec odstavíme z ohňa a po 25 minútach mäso z neho vyberieme a necháme na teplom mieste.

Omáčka: Uhorku pokrájame na malé kúsky, zmiešame všetky suroviny, pridáme trochu soli a korenia, rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme.

Servírovanie: Mäso vyberieme z fólie, rozrežeme na plátky hrubé asi 3 mm, položíme na tanier, mierne polejeme omáčkou, dozdobíme rezmi citróna, bazalkovými listami a kaparami. Zvyšok omáčky podávame v mištičke na omáčku.

Náš tip: Bravčová panenka s tuniakovou omáčkou je vhodná aj ako studené predjedlo. Ako prílohu k nej možno servírovať halušky alebo cestoviny. V prípade použitia teľacieho karé sa čas varenia predĺži asi o polovicu.

Text: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Jedlo pripravil Jozef Stanislav, šéfkuchár reštaurácie v Kúrii u Rudolfa
Foto: Ivan Majerský pre Pravda Ženy