Uvarené ryby majú plávať v bielom víne, nie vo vode
Horoskopy považujú ľudí narodených v znamení Rýb za osoby, ktoré žijú stále v akomsi opare snívania. Iste takí nie sú rybári.
Keď ich však vidíte na brehoch riek, ako trpezlivo čakajú na svoj rybací úlovok, mohli by ste nadobudnúť podobný dojem. Rybárstvo je vášeň, relax, nie je to o chuti na jedlo z rýb.
Pritom rybie mäso je nielen zdravé, ale aj chutné, ľahké a variabilné. Niektorí ho jedia len na Vianoce, keď si dávajú štedrovečerného kapra. V obchodoch však dnes možno kúpiť nielen sladkovodné ryby, ale bohatý je aj výber morských rýb. Jedlo z rýb však treba vedieť upravovať. Ryby obsahujú mnohé citlivé látky, ktoré sa však pri vyššej teplote znehodnocujú, oxidujú, radikalizujú, rozkladajú, ba dokonca z nich vznikajú i vysoko rizikové karcinogénne látky. Preto je dobré variť ich vo vode alebo v pare a ochutiť ich koreninami, citrónom, zeleninou alebo bylinkami - petržlenom, kôprom a pažítkou.
Ryby nikdy nevaríme a nedusíme prudko, pripravujeme ich len krátko. Ak sa nám mäso rozpadá, necháme ho vo vývare vychladnúť, porcie z vývaru vyberáme lopatkou na tortu. K takto zdravo pripraveným rybám sa hodia rôzne omáčky. Ak ryby varíme, na zvýraznenie chuti použijeme rôzne nálevy.
A rada pre rybárov? Keď chcete ulovenú rybu uchovať týždeň a viac, dajte ju do vrecka a odložte do mrazničky. Je dobré rybu ponechať deň - dva v chladničke, až potom ju dať do mrazničky – nebude páchnuť bahnom.
Rybia misa Petrov zdar
4 porcie
4 druhy rýb
2 minúty varenia sumca
2. stupeň obtiažnosti prípravy (mierne pokročilý)
Potrebujeme:
250 g pstruha
250 g zubáč
150 g kapor
150 g sumec
0,2 l olej
50 g maslo
citrón
soľ, korenie
0,2 l vývaru
Zubáča a pstruha obalíme v rybacej múke (zmes hladkej múky a korenín podľa chuti, napr. červenej mletej papriky) a na rozpálenom grile ugrilujeme z oboch strán.
Kapra nakrájame na filety, obalíme v trojobale a vypražíme, sumca nakrájame na filety a 3 minúty varíme v maslovej omáčke (maslo, vývar, soľ, korenie, citrónová šťava).
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Recept pripravil Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu