Recept: Teľacia sviečková plnená špargľou s jarnou zeleninou a zemiakovou kašou
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Využite to a vyskúšajte zopár pochúťok z tejto obľúbenej a zdravej zeleniny zvanej aj hromový koreň.
Teľacia sviečková plnená špargľou s jarnou zeleninou a zemiakovou kašou
4 porcie
800 g teľacej sviečkovej
soľ mleté čierne korenie
500 g bielej špargle
1 kg zemiakov
100 g kuracích pŕs na fáš
br. sieťka – blana 50 x 50 cm
zmes čerstvých bylín podľa chuti
silná teľacia omáčka viazanička mladej mrkvičky
200 g hráškových strukov
viazanička tymianu
50 g masla
1 dl mlieka
Teľaciu sviečkovú odblaníme – kuchynsky upravíme, osolíme, okoreníme, naplníme vopred uvarenou špargľou a prudko opečieme zo všetkých strán.
Bravčovú sieťku opláchneme, orežeme prebytočný tuk, roztiahneme a opatrne natrieme jemnou vrstvou kurací fáš (pripravíme ho takto: kuracie prsia rozmixujeme, pridáme soľ, korenie, brandy, trošku šľahačky a vymixujeme na pastu), na ktorý rozsypeme nasekané čerstvé bylinky (tymian, bazalka, oregano, pažítka, šalvia...) a zabalíme teľaciu sviečkovú.
Takto zabalenú teľaciu sviečkovú dáme piecť do rozpálenej rúry na 180°C na 25 minút. Zo zemiakov pripravíme zemiakovú kašu, zeleninu očistíme, krátko povaríme, scedíme a jemne prehrejeme na panvici s maslom.
Silnú teľaciu omáčku prehrejeme a podávame.
Náš tip: Bielu špargľu pri príprave ošúpeme od hlavičku smerom nadol ostrým nožom alebo škrabkou na zemiaky a drevnatý spodok odrežeme. Aby špargľa zostala pekne biela, musí sa ihneď variť. Ak to nie je možné, zabalíme ju na krátky čas do navlhčenej utierky a dáme do chladničky.
Pre varenie vyberieme rovnako silné a dlhé tyčinky, ktoré po ôsmich kusoch zviažeme na dvoch miestach niťou a vkladáme do vriacej vody s trochou cukru a masla.
Text: Katarína Sedlákova pre Pravda Ženy
Foto: Marek Velček