Recept: Šalát s prosciuttom, cuketou a čiernymi olivami
Skúste si pripraviť ďalší farbami hýriaci chutný šalát.
4 porcie
200 g šunky prosciutto
400 g cukety
3 PL bieleho vínneho octu
3 PL extra panenského olivového oleja
3 vetvičky mäty
50 g mladých repových listov
100 g čiernych olív
soľ
čierne korenie
balzamikový ocot
Cuketu nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme vínnym octom, olivovým olejom a ochutíme. Potom pridáme mätu, mladé listy repy, čierne olivy a zľahka premiešame rukou. Rozprestrieme na tanier, preložíme plátkami prosciutta a pokvapkáme balzamikovým octom a olivovým olejom.
Náš tip: Cuketa je bohatá na karotény a horčík, vápnik, železo, selén, vitamín C, B1, B2 a provitamín A, ktorý patrí k najrýchlejším biologicky aktívnym látkam. Mnohé z týchto látok sa nachádzajú bezprostredne pod šupkou, preto cukety pripravujeme pokiaľ možno dobre umyté, nešúpané, tepelne čo najšetrnejšie a čo najkratšiu dobu. Najlahodnejšiu chuť majú malé cukety, zhruba 15 cm dlhé.
Text: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Pripravil: Marcel Ihnačák, šéfkuchár reštaurácie Au cafe
Foto: Pravda - Ivan Majerský