Presunúť na hlavný obsah

Staré mamy varili výborne, stále je čo učiť sa

Recepty

Slovenská kuchyňa je hutná, zasýti, je chutná. O tom, či je aj zdravá, by sa dalo často polemizovať.

Veď naše staré matere varili stravu z toho, čo dal dom alebo pole. Teda slaninu, kyslé mlieko, maslo, chlieb, kapustu, zemiaky a strukoviny. Ale v dnešných časoch musia v mnohých rodinách zabudnúť na zdravé stravovanie, ktoré je dosť drahé, a variť zasa jednoduché a lacné jedlá.


Napríklad takéto: Lístky žihľavy dobre poumývame a uvaríme asi v 1 l osolenej vody. Z masti a múky urobíme svetlu zápražku, ku ktorej pridáme postrúhanú cibuľu a opražíme. Zápražku zriedime vývarom zo žihľavy a mliekom. Do polievky pridáme pomletú žihľavu v troške vývaru, osolíme a okoreníme. Vajcia rozšľaháme a vlejeme do vriacej polievky. Môžeme podávať aj s opečenými kockami chleba. Polievka je iste zdravá, žihľavu natŕhame na každej medzi, ale či nás zasýti, o tom sa dá polemizovať.

O tom, aká má byť domáca kuchyňa, od začiatku rozhodovali domáci páni. Pre nich ženy varili, pre nich vymýšľali recepty. A pán domu chcel mať predovšetkým plný žalúdok. Preto je veľa receptov z kuchyne starých mám založených na múke, zemiakoch a kyslej kapuste. Poznám gazdinú, ktorá hovorila: ak mám doma tieto tri základné potraviny, mám vyhrané. Vždy niečo uvarím. A podľa toho, v akom regióne sa varilo, sa pridávali typické potraviny a recepty. Iná je stredoslovenská tradičná kuchyňa, iná východoslovenská a iná západoslovenská. Ku každej pribudli recepty z okolitých krajín, ktoré ich poznamenali. Preto je možno dnes typická slovenská kuchyňa taká výborná a chutná.

Dnešné recepty sú z bratislavského hotela Set. "Práve chystáme nový jedálny lístok, kde by sme mali mať jedlá zaradené," hovorí riaditeľka hotela Alena Mošková. "Zatiaľ sme ich odskúšavali cez ponuku denného menu. Osloviť by sme chceli milovníkov tradičných jedál, na ktoré už dnešné ženy nemajú prirodzene dosť času a často ani potrebnú zručnosť, ako aj zahraničných hostí, ktorí majú záujem o slovenské jedlá. Vyhadzujeme z jedálneho lístka bryndzové halušky, ktoré bývajú bežne v ponuke aj v iných reštauráciách a namiesto nich budú bryndzové pirohy. Makovník máme od začiatku fungovania hotela, je to náš najpopulárnejší dezert a takisto linecké srdiečka. Tieto dva dezerty sú späté s Bratislavou a okolím, takže mi sem prirodzene patria. Nové jedlá z tradičnej kuchyne vyberáme tak, aby boli z rôznych častí Slovenska. Podľa nás sú najlepšie, chceme, aby sa dali pripraviť rýchlo - na počkanie a pomerne jednoducho. Ale najviac nám vyšiel náš východ. Napokon, kuchárka Anka je z východu, tak nech varí, čo vie najlepšie," dodáva Mošková.

Recept týždňa

Spišské pirohy - bryndzové
600 - 700 g zemiakov
15 g soli
1 vajce
250 g hrubej múky
200 g bryndze
125 g údenej slaniny
10 g pažítky
250 g zemiakov (na plnku)
250 g kyslej smotany

V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť soli, vajec, múku a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na rovnomerné bochníky. Bochník vyvaľkáme na tenší plát, z ktorého vykrajujeme rovnaké kolieska, na ne uložíme bryndzovú plnku (bryndza, uvarené v šupke, prelisované zemiaky, soľ, pažítka), cesto preložíme a poriadne po okrajoch popritláčame, aby sa pirohy neotvorili.

Pirohy vložíme do mierne osolenej vriacej vody, po zovretí zľahka premiešame, aby sa nepripálili. Uvarené pirohy vyberieme, posypeme opraženou slaninkou, pažítkou a kyslou smotanou.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Jedlo pripravila Anna Kuchtová, šéfkuchárka reštaurácie Set v Bratislave
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu