Presunúť na hlavný obsah

Recept: Pečené kuracie prsia plnené bryndzou s rukolou

Recepty

Nastal čas májovej bryndze. Liptovská bryndza pozostáva zo sto percent čerstvého ovčieho hrudkového syra.

V 19. storočí sa na Slovensku chovali až tri milióny oviec, dnes ich na salašoch zostalo menej ako tristotisíc. Bryndza je tak čoraz vzácnejšia. Tento jedinečný syr obsahuje sto- až tisíckrát viac užitočných organizmov ako živé jogurty, preto patrí medzi potraviny s výraznými probiotickými vlastnosťami. Vyčarovať z nej možno napríklad nasledujúce pochúťky.

Recept: Pečené kuracie prsia plnené bryndzou s rukolou

4 kusy kuracích pŕs

100 g rukoly

200 g bryndze

200 g červenej cibule

100 ml červeného vína

60 g slaniny

4 väčšie zemiaky

soľ

čerstvé čierne korenie

Kuracie prsia očistíme a naplníme bryndzou zmiešanou s nasekanou rukolou. Dochutíme soľou a čiernym korením. Prsíčka sprudka opečieme na koži a potom pomaly dopečieme v rúre. Na oleji orestujeme na slížiky nakrájanú slaninu a na plátky nasekanú cibuľu. Pridáme červené víno a pomaly dusíme.
Dochutíme soľou a čiernym korením. Zemiaky umyjeme, posolíme a dáme piecť do rúry asi na 35 minút pri teplote 180 °C. Upečené zemiaky nakrájame na plátky, ktoré ešte opečieme na panvičke. Na tanier uložíme pečené zemiaky, dusenú cibuľu a pečené kuracie prsíčka. Ozdobíme rukolou a zipsom zo slaniny.

Náš tip: Bryndzu kúpenú v obchodoch treba skladovať v chladničke pri teplote 4 - 6 °C a starostlivo uzavretú, aby sa nepokazila. Jej trvanlivosť je 14 dní od dátumu výroby, ale najlepšie je spotrebovať ju čo najskôr po otvorení.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text a foto: Varecha.sk