Recept: Pečené kuracie prsia plnené bryndzou s rukolou
Nastal čas májovej bryndze. Liptovská bryndza pozostáva zo sto percent čerstvého ovčieho hrudkového syra.
V 19. storočí sa na Slovensku chovali až tri milióny oviec, dnes ich na salašoch zostalo menej ako tristotisíc. Bryndza je tak čoraz vzácnejšia. Tento jedinečný syr obsahuje sto- až tisíckrát viac užitočných organizmov ako živé jogurty, preto patrí medzi potraviny s výraznými probiotickými vlastnosťami. Vyčarovať z nej možno napríklad nasledujúce pochúťky.
Recept: Pečené kuracie prsia plnené bryndzou s rukolou
4 kusy kuracích pŕs
100 g rukoly
200 g bryndze
200 g červenej cibule
100 ml červeného vína
60 g slaniny
4 väčšie zemiaky
soľ
čerstvé čierne korenie
Kuracie prsia očistíme a naplníme bryndzou zmiešanou s nasekanou rukolou. Dochutíme soľou a čiernym korením. Prsíčka sprudka opečieme na koži a potom pomaly dopečieme v rúre. Na oleji orestujeme na slížiky nakrájanú slaninu a na plátky nasekanú cibuľu. Pridáme červené víno a pomaly dusíme.
Dochutíme soľou a čiernym korením. Zemiaky umyjeme, posolíme a dáme piecť do rúry asi na 35 minút pri teplote 180 °C. Upečené zemiaky nakrájame na plátky, ktoré ešte opečieme na panvičke. Na tanier uložíme pečené zemiaky, dusenú cibuľu a pečené kuracie prsíčka. Ozdobíme rukolou a zipsom zo slaniny.
Náš tip: Bryndzu kúpenú v obchodoch treba skladovať v chladničke pri teplote 4 - 6 °C a starostlivo uzavretú, aby sa nepokazila. Jej trvanlivosť je 14 dní od dátumu výroby, ale najlepšie je spotrebovať ju čo najskôr po otvorení.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text a foto: Varecha.sk