Presunúť na hlavný obsah

Bomba na letnom stole je ovocný koláč

Recepty

Kto si chce udržať štíhlu líniu, ale má rád sladké, príde si cez leto na svoje. Ovocné poháre, koláče, rôzne pochúťky s ovocím majú obrovské množstvo variácií.

Môžete upiecť cesto v rúre a na to dať ovocie, môžete urobiť studený zákusok alebo pripraviť koláč trasením, ktorý urobíte za pár minút. A tu je zopár tipov, ako ovocné koláče nepokaziť. Ak pečiete koláč s veľmi šťavnatým ovocím, použite vyšší plech, aby ste mali istotu, že šťava nevytečie do rúry.

Aby ste mali úplnú istotu, dajte do rúry pod plech ohnutý alobal, ktorý šťavu zachytí.

Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, treba ho obaliť v hladkej múke a potom uložiť na cesto. Ak máte v mrazničke ovocné koláče, rozmrazujte ich pri izbovej teplote. Keby ste ich rozmrazovali v mikrovlnke, vysoká teplota by pečivo rýchlo vysušila, potom by stvrdlo a chytilo kôrku.
Letné ovocie sa často zamrazuje, ale pri rozmŕzaní púšťa šťavu. Ak budete chcieť použiť zmrazené ovocie na vrch koláča s krémom, použite na ozdobenie pudingu alebo do korpusu želatínový stužovač. Zmrazené ovocie položte do misy, posypte stužovačom priamo z vrecka a ovocie potraste, aby sa ním obalilo.

Potom ho môžete používať na pečenie. Pomaly rozmrzne, šťavu nepustí a bude vyzerať krásne. Aj keď vymažete plech maslom a urobíte diétny ovocný koláč, kalórie do seba dostanete, ak plech vymažete maslom. Používajte preto papier na pečenie. A na záver... ovocie je sladké, takže koláče nemusíte toľko cukrovať.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Dr. Oetker