Presunúť na hlavný obsah

Recept: Grilovaný syr s cherry paradajkami a cesnakovou bagetou

Recepty

Grilovanie sa na Slovensku stalo módnou záležitosťou.

V teplé večery sa zo záhrad šíria lákavé vône. Grilovať však možno nielen všetky druhy mäsa, dary mora, ale aj syr, zeleninu či ovocie. Dnes milovníkom syra odporúčame grilovaný syr s cherry paradajkami a cesnakovou bagetou. Dobrú chuť a pekné počasie na grilovanie!


4 porcie

4 kusy syra Hermelín alebo Plesnivec
olivový olej
soľ
drvené čierne korenie
240 g cherry paradajok
bazalka
1 bageta
2 strúčiky cesnaku
šalát na ozdobu
balzamikový ocot podľa chuti

Syr rozkrojíme na polovice a naložíme na určitý čas do olivového oleja, soli a drveného čierneho korenia. Potom usušíme a opečieme na grile. Cherry paradajky umyjeme, osolíme, polejeme olivovým olejom a premiešame s nasekanou bazalkou. Upečieme v rozpálenej rúre alebo pod grilom. Bagetu nakrájame na 2 cm hrubé kolieska, opečieme na grile z oboch strán a potrieme cesnakom. Na tanier kladieme koliesko bagety a navrch upečené cherry paradajky (asi 3 - 4 kusy) so šalátovými listami, zakryjeme ďalším kolieskom bagety. Nakoniec položíme na bagetu grilovaný syr. Môžeme poliať balzamikovým octom.

Náš tip: Na grilovanie môžete použiť aj oštiepok, kozí alebo ovčí syr. Syr možno vykrojiť kolieskom, aby mal pekný tvar na bagete a zvyšné kúsky syra sa dajú nakrájať na drobné kocky a pridať napríklad do šalátu z čerstvej zeleniny.

Text: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Jedlo pripravil Vojtech Artz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: Ivan Majerský pre Pravda Ženy