Odtrhnuté ovocie zjedzte alebo zavarte
A nielen ovocie. Zavárať, želírovať, vyrábať džemy a sirupy môžete nielen zeleninu a ovocie, ale aj mäso.
Veľa ľudí sa chystá na dovolenku a nie všade rovno sadnú k hotovému stolu. V chatách si môžu variť čo chcú alebo si zo sebou jedlo doniesť.
Prichádza však čas ovocia. Ak ho chcete zavárať alebo želírovať, tak majte na pamäti niekoľko rád. Pre spracovanie použite vždy len zdravé a zrelé ovocie. V žiadnom prípade nekonzervujte plody, ktoré sú nahnité alebo obité. Najprv ovocie umyte a nechajte odkvapkať. Neumývajte ho však pod tečúcou vodou, niektoré plody by sa mohli poškodiť. Stopky odstraňujte až z umytého ovocia, aby sa plody zbytočne nepopučili a nestrácali tak šťavu a arómu. Džem i marmeládu pripravujte iba z ovocia zrelého tak akurát. Prezreté ovocie má menej pektínov, takže sa bude horšie želírovať a džem z nedozretého ovocia nebude mať tú správnu chuť. Poháre s viečkami si pripravte vopred. Dôkladne ich vyumývajte v horúcej vode a vytrite dosucha. Džemy skladujte na suchom, tmavom a chladnom mieste. Svetlo môže spôsobovať zmenu farby zavarených výrobkov. Ak sa usadí na povrchu džemu pleseň, vyhoďte celú fľašku.
"Keď som bola malá, mamina mi vždy hovorila, nech ten rožok s čučoriedkovým lekvárom nekonzumujem v polohe ležmo, lebo sa zašpiním a zle sa to perie," hovorí o letnom zaváraní Eva Pribylincová, moderátorka FUN rádia ." Momentálne je u nás najvychytenejší višňový, čerešňový a hruškový lekvár, inak všetky plody dopestujeme v našej záhrade na Orave. Veci okolo džemov a zavárania má u nás pod palcom moja mama."
Recept týždňa
Diétna čučoriedková marmeláda
700 g čučoriedok
1 balenie diétneho želírovacieho ovocného cukru
120 ml vody
(na asi 4 poháre po 250 ml)
Umyté čučoriedky pomocou ponorného mixéra rozmixujeme a dáme do väčšieho hrnca. Pridáme diétny želírovací cukor, vodu a veľmi dobre premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme za stáleho miešania minimálne 3 minúty. Odstavíme z platne. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku. Ak používame jednorazové viečka (bez závitu), poháre neobraciame.
Text: Jana Véghová pre Pravdu
Recept pripravila Eva Pribylincová, moderátorka
Foto: Dr. Oetker