Presunúť na hlavný obsah

Recept: Pečené bravčové koleno na čiernom pive

Recepty

Česká kuchyňa má blízko k nemeckej, najmä bavorskej, a rakúskej kuchyni. Jej dôležitou súčasťou je polievka, napríklad bramboračka.

Hlavné jedlá sa málokedy zaobídu bez mäsa, ku ktorému sa často podávajú výživné omáčky s použitím smotany – napríklad sviečková. V českej kuchyni sa dosť využíva aj mak a slivkový lekvár.

Dobrú chuť!

Recept: Pečené bravčové koleno na čiernom pive

4 bravčové kolená

250 g cibule

5 strúčikov cesnaku

500 ml čierneho piva

mletá paprika

2 bobkové listy

6 guľôčok nového korenia

6 guľôčok čierneho korenia

soľ

Kolená si dôkladne očistíme (prípadne opálime chlpy) a umyjeme. Kolená najprv uvaríme asi 40 minút v osolenej vode s korením. Predvarené kolená dáme na plech s nakrájanou cibuľou a nasekaným cesnakom a trochou vývaru. Zaprášime paprikou, zalejeme pivom a pečieme pri teplote 180 °C asi hodinu. Pri pečení stále podlievame výpekom. Hotové kolená musia mať chrumkavú kôrku a krásne mäkké mäso.

Náš tip: Pečené koleno môžeme podávať s chrenom a horčicou, prípadne s kapustou na sto spôsobov.

Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Robert Hüttner