Recept: Pečené bravčové koleno na čiernom pive
Česká kuchyňa má blízko k nemeckej, najmä bavorskej, a rakúskej kuchyni. Jej dôležitou súčasťou je polievka, napríklad bramboračka.
Hlavné jedlá sa málokedy zaobídu bez mäsa, ku ktorému sa často podávajú výživné omáčky s použitím smotany – napríklad sviečková. V českej kuchyni sa dosť využíva aj mak a slivkový lekvár.
Recept: Pečené bravčové koleno na čiernom pive
4 bravčové kolená
250 g cibule
5 strúčikov cesnaku
500 ml čierneho piva
mletá paprika
2 bobkové listy
6 guľôčok nového korenia
6 guľôčok čierneho korenia
soľ
Kolená si dôkladne očistíme (prípadne opálime chlpy) a umyjeme. Kolená najprv uvaríme asi 40 minút v osolenej vode s korením. Predvarené kolená dáme na plech s nakrájanou cibuľou a nasekaným cesnakom a trochou vývaru. Zaprášime paprikou, zalejeme pivom a pečieme pri teplote 180 °C asi hodinu. Pri pečení stále podlievame výpekom. Hotové kolená musia mať chrumkavú kôrku a krásne mäkké mäso.
Náš tip: Pečené koleno môžeme podávať s chrenom a horčicou, prípadne s kapustou na sto spôsobov.
Text: Katarína Sedláková pre magazín Pravdy
Foto: Robert Hüttner