Presunúť na hlavný obsah

Leniví jedia praženicu, tvoriví si robia lahôdky

Recepty

Briti, Američania a už aj my konzumujeme hotové jedlá a polotovary. Tuky, cukor a soľ.

Rýchle občerstvenie sa stalo symbolom krajiny, pizza je synonymom voňavého domova a romantiky. Mnohí máme sedavé zamestnanie, väčšina z nás strávi ešte asi 26 hodín týždenne pred televízorom. A mastné hotové jedlá z fast foodov sú lacné a rýchlo dostupné.

Práve tieto faktory tvoria obezogénne prostredie, ako ho vedci začali nazývať. Dnešné mladé ženy a dievčatá nevedia variť, nemali sa to od koho naučiť a ich partneri to už od nich ani neočakávajú. Preto mnohé považujú za ľahké a rýchle varenie, keď uvaria praženicu, párky, vajíčka na mäkko.
Ale takéto varenie je nezdravé a sadlo po ňom na tele rýchlo pribúda.

Rýchlo a zdravo navariť sa dá predovšetkým s použitím zeleniny a chudého mäska. Čo takto urobiť chutné jedlo z marinovaných kuracích pŕs v jogurte, zelených čajových lístkov a limetovej kôry podávaných s jarnou cibuľkou a hráškom? Je to rýchlo pripravené a nemusíte si po konzumácii posúvať dierky na opasku. Podobné rýchle jedlá už ponúkajú takmer všetky moderné hotely.

Ľahké minútky, ktoré si môžete rýchlo pripraviť, ponúka aj Park hotela Tartuf. Okrem modernej kuchyne a vinotéky je výnimočný tým, že jeho súčasťou je historický kaštieľ, kultúrna pamiatka SR. V priľahlom chránenom Pustochotárskom parku bola v lete 2007 otvorená Prírodná galéria umeleckej keramiky, ktorá je unikátna v rámci celého Slovenska.
Podobná stála umelecká prezentácia keramických diel v historických objektoch sa dosiaľ na inom mieste nenachádza.

Text: Jana Véghová pre Pravdu
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu