Táňa Kulíšková paradajky suší
Táňa Kulíšková je skvelý spracovateľ ovocia a zelenina, ktoré sa urodí v ich záhrade.
Okrem klasických zaváraných marhúľ a uhoriek veľa ovocia skončí v sušiarni vrátane paradajok. Čo však s vysušenými paradajkami?
Táňa Kulíšková ponúka výborný, od Talianov odkukaný recept, ako si pripraviť chutný doplnok k mäsovým jedlám, cestovinám, alebo aj ako vynikajúcu pochutinu s krajcom celozrnného chlebíka.
Dokonale vysušené pláty paradajok sa prekryjú vrstvou čerstvej bazalky a výdatne sa posypú na drobno porezanými strúčikmi cesnaku. Vrstvy zopakujeme. Trošku posolíme a zalejeme kvalitným olivovým olejom. Pod vrchnákom pohárika pamätáme na miesto pre olej, ktorý obalí celú zmes. Zatvoríme a necháme dva týždne odležať.
Odporúčame, ochutnali sme, táto ukážka talianskej kuchyne z dielne Táne Kulíškovej nemá chybu. Kto pestuje paradajky a má záhon bazalky, cesnaku, nech vyskúša. Určite táto zeleninová pochutina patrí na letný stôl, aj keď si vyžaduje investíciu do malej sušiarne ovocia. Tá však spracuje aj ďalšie prebytky z ovocnej a zeleninovej záhrady.
Text: -SD- pre Pravdu
Foto: archív