Zdravé jedlo, pri ktorom sa zbiehajú slinky
Čo je dobré, je buď nezdravé, alebo neslušné.
Za týmto výrokom sa vo väčšine prípadov skrýva obhajoba nerestí človeka, ktorý ich spomínanými slovami ospravedlňuje. Recept, ktorý uverejňujeme, je dôkazom, že aj zdravé jedlo môže byť dobré, ba výborné. Pre mnoho ľudí totiž diétne stravovanie nie je len cestou za štíhlou líniou, ale životnou nevyhnutnosťou. Pri bezlepkovej diéte chorý človek do chrumkavého čerstvého rožka z obilnej múky nezahryzne, pretože by na to mohol škaredo doplatiť. Ani cukrovkár si len tak z roztopaše nevybral umelé sladidlo do rannej kávy. Život ľudí odkázaných na diétne obmedzovanie stravy nie je vonkoncom jednoduchý, ba ani lacný. Pravda je, že už dnes je ponuka v špecializovaných obchodoch širšia ako kedysi, ale zďaleka to nie je prechádzka ružovým údolím.
Recept pripravil Grandhotel Praha v Tatranskej Lomnici. Môže byť príkladom, že ani vo vynikajúcej reštaurácii nemusia hostia odkázaní na diétu zostať hladní. Naopak, čaká ich kulinársky zážitok, na ktorý tak skoro nezabudnú. Človek sa však v reštauráciách nestravuje každý deň. A všedné varenie môže občas aj vášnivého kuchára začať nudiť. Možno práve recept ako tento pomôže nudu a všednosť odplašiť. Ochutnávka nových jedál býva totiž často gastronomickým dobrodružstvom, na konci ktorého môže byť nové obľúbené jedlo na všedný aj slávnostný stôl. A o to vlastne ide. Ukázať cestu, po ktorej hodno vykročiť.
Recept týždňa
Pošírovaný zubáč na zeleninovom kuskuse
(antisklerotická diéta)
800 g filetu zubáča
100 g kuskusu
300 g zeleniny (cuketa, paradajky, brokolica)
100 g drvených paradajok
0,5 dl olivového oleja
2 dl bieleho vína
soľ, korenie, škorica, cherry paradajka
Zubáča osolíme, okoreníme a povaríme v bielom víne s pridaním olivového oleja 5 minút na panvici prikryté pokrievkou. Po uvarení zubáča vyberieme a zvyšné víno s olivovým olejom necháme vyvariť približne na polovicu. Kuskus zalejeme vriacou vodou, aby napučal (na 100g 2 dl vody). Na olivovom oleji opečieme na drobno pokrájanú cuketu, brokolicu, paradajky, pridáme napučaný kuskus, drvené paradajky. Všetko spolu zmiešame, ochutíme, soľou, korením, škoricou. Na hotový kuskus uložíme rybu, dekorujeme cherry paradajkou a polejeme omáčkou. Takéto jedlo si nevyžaduje citrón, lebo kyslosť dodáva vyredukované víno.
Text: Bohuš Lenický pre Pravdu
Recept nachystal: Peter Kulhány, šéfkuchár Grabdhotela Praha v Tatranskej Lomnici
Foto: Grandhotel Praha, Tatranská Lomnica